İçindekiler
Skafoid Kemik Nedir?
Skafoid kemik nedir ve nerede bulunur ? Skafoid kemik el bileğindeki kemiklerden biridir. Beş tane kemikle eklem yapar. Vücudun karmaşık hareketlerini yapabildiği için en yetenekli kemiktir. El bileği kemiklerinde kırığına en sık rastlanan kemiktir. Skafoid kırıklar düşme ve ya direk darbeler sonucu oluşmaktadır. Bu kemik çok fonksiyonlu olduğu için, kırık durumlarında ortaya çıkan ağrılar ve fonksiyon kayıpları da çok fazladır.
Skafoid kemiği kırıkları genellikle spor yaralanmaları ve motor kazalarında meydana gelmektedir. El bileği kırıklarının %60’ını skafoid kemik kırıkları oluşturur. En sık çocuklarda ve 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir. Jimnastik, boks, futbol ve haltercilerde görülme oranı daha fazladır.
Skafoid Kemik Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Skafoid kırılarında, başparmak otostop çekme hareketine alındığı zaman, başparmak tendonları başparmağın arkasında gözükmektedir. Skafoid kırığında genellikle başparmağın altında ağrı ve şişlik mevcuttur. Hareket ile aşırı ağrı oluşumu vardır. Elin kavrama gücünde azalma meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise hafif bir şişlik ile hiçbir bulgu göstermeyebilmektedir.
Skafoid Kemik Kırığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Skafoid kemiği kırıklarında ilk 4 hafta içerisinde tedaviye başlanmaz ise, kemiğin yanlış kaynama gibi bir durumu ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahile gerekebilmektedir.
Skafoid Kemik Kırığı Teşhisi
Teşhis X-ray ile konulmaktadır. İlk alınan X-ray’lerde genellikle kırık görülemez, 2 hafta sonra alınacak tekrar X-ray’ler ile kırık teşhisi daha net konulmaktadır. Fizik muayene tanı için en değerli yöntemdir.
Skafoid Kemik Kırığı Tedavisi
Konservatif tedavi (cerrahi dışı) ve ameliyat tedavisi olmak üzere tedavi 2 türlü yapılmaktadır.
Cerrahi dışı tedavide hastaya dirsekten ele kadar uzanan alçı yapılmalıdır. Alçının yapılma amacı kemiğin erken ve doğru kaynamasıdır. Alçı en az 12 hafta hastanın kolunda kalması gerekmektedir. Alçı haftalık kontroller ile gevşeyip gevşemediği kontrol edilmelidir. Alçı çıkarıldıktan sonra hastalar, fizik tedavi ve rehabilitasyona başlamalıdırlar. Fizik tedavide hastalara özel germe egzersizleri, elektroterapiler, özel bandaj teknikleri ve bantlamalar, kuvvetlendirme egzersizleri ve spora dönüş aktiviteleri yapılmaktadır. Konservatif tedavilerin sonuçsuz kaldığı durumlarda ise cerrahi uygulama yapılmaktadır. Yapılan bu cerrahi işlem sonrası da hastanın eski haline dönüşü için, fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekmektedir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.