Parmak Çıkıkları Tedavisi

Parmak Çıkığı
Parmak Çıkığı

İçindekiler

Parmak Çıkığı (Dislokasyonu)

Parmak kemiklerinin normal pozisyonuna göre yerlerinin değişmesi durumudur. Parmak çıkığı (dislokasyonu) nadir bir durum olmasına rağmen elin aşırı ters hareketi sonucu meydana gelebilir.

Genellikle spor yaralanmalarında karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Parmak ucuna gelen top sonucu, parmağın kayması ve ya dönmesi ile parmakta çıkıklar oluşmaktadır. Futbol, voleybol, basketbol ve hantbolda sıklıkla görülen bir problemdir.

Parmak Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Parmak çıkığında, aniden ağrı ve şişlik meydana gelmektedir. Yerinden çıkmış parmak bükülemez ve omuza doğru el yukarı doğru hareketi yapamaz. Parmak aniden şişmektedir.

Parmak çıkığının teşhisi ise X-ray ile rahatça konulabilmektedir. Tanıyı daha değerli hale getirmek için fizik muayene yapılır. Parmakların arasındaki bağ doku testleri ile teşhis tam olarak koyulabilmektedir.

Parmak Çıkığı
Parmak Çıkığı

Parmak Çıkığı Ağrı Yapar Mı?

Parmak çıkıkları ağrı yapmaktadır. Parmakta meydana gelen pozisyon değişimi sonucu parmakta şekil bozukluğu meydana gelmektedir. Bu şekil bozukluğu sonucu parmak eklem hareket açıklığında azalma ve hareketle artan ağrı meydana gelmektedir. Ağrı şiddeti değişim gösterebilmektedir. Şekil bozukluğu ve ağrı belirtileri sonrası kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Erken dönemde fizyoterapist ile iletişim kurulmalıdır.

Parmak Çıkığı Kaç Günde İyileşir?

Parmak çıkıkları acil bir durumdur. Parmak çıktığı anda müdahile edilirse büyük oranda parmak yerine takılmaktadır. Parmak çıktıktan sonra parmağın eklem yaptığı boşluk eğer başka dokular ile dolarsa cerrahi müdahile gerektirmektedir. Yani parmak çıkıkları kişinin yaşı, cinsiyeti, başka hastalıkları, kas ve bağ dokulara ve kemik yapısına göre iyileşme süresi değişmektedir. Genellikle parmak çıkıkları 1-2 hafta gibi bir sürede eski yapısına dönmektedir.

Parmak Çıkığı Nasıl Takılır?

Parmak çıkığı, belli hareketlerle eklemi yerine oturtturulmaktadır. Bu işlem hekimler tarafından yapılmaktadır.

Parmak Çıkığı Tedavisi

Parmak yerine oturtulduktan sonra parmaklara 3 haftalık koruyucu splint takılmalıdır. Hastanın bu süre içerisinde parmaklarını dinlendirmelidir. Parmak bantlaması yapılması, çevredeki dokularda hasarı meydana gelmesini önlemektedir.

Parmak çıkıkları tekrarlanmaması için parmaklarda ağrı ve şişlikler kaybolduktan sonra fizik tedaviye başlanmalıdır. Fizyoterapistin verdiği parmağı güçlendirici egzersizler ile bağ dokular güçlenmektedir. Sonuç olarak parmağın tekrardan çıkma durumuna karşı önlem alınmış olmaktadır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın