İçindekiler
Köprücük Kemiği (Klavikula) Kırığı
Köprücük kemiği (klavikula) kırıkları daha çok çocukluk döneminde karşılaşılan bir kırık türüdür. Köprücük kemiğinin çocuklarda bu kadar çok sık gözükmesinin sebebi, kemiğin tam olarak sertleşmemesidir. Yetişkin bireylerin ise kırıklarının yaklaşık %5 ini oluşturur. Bu da gayet büyük bir orandır.
- Köprücük kemiği kırıkları genellikle el ve omuz üzerine düşme sonucu meydana gelir. Köprücük kemiğinin altından geçen hayatı damar ve sinir nerede bulunur fakat köprücük kemiği kırıklarında bu yapılar sıklıkla zarar görmez. Köprücük kemiği kırığına, kaburga kırıkları ve omuz çevresi sinir yaralanmaları meydana gelebilmetedir.
Köprücük Kemiği Kırıklarının Sebebi Nedir?
- Travmatik kazalar sonucu oluşabilir
- Mücadele gerektiren sporlarda düşme üzerine meydana gelebilir
- Bebeklerde doğum kanalına sıkışmalar da meydana gelebilir. Annenin uyguladığı güç bu kırığa sebep olmaktadır
Genel sebebi, omzun üzerine düşmelerde meydana gelmektedir.
Köprücük Kemiği Kırığının Belirtileri Nelerdir?
- Omuz bölgesinde şiddetli ağrı ve hareket kaybı
- Omzun aşağı ve ön tarafa sarkması
- Köprücük kemiği üzerinde şişme, morarma ve ısı artışı
- Köprücük kemiğinde ve omuz bölgesinde hassasiyet artışı
- Köprücük kemiği üstünde çıkıntı
- Kırığın olduğu bölge el ile yoklandığında çıtırdama sesi gelmesi
Köprücük Kemiği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavinin ilk aşamasında, kırığın bölgedeki damar ve sinirlerde yaralama yapıp yapmadığına bakılmalıdır. Yaralanma varsa cerrahi müdahile gerekmektedir.
Damar ve sinirlerde yaralanma yoksa; röntgen çekilerek kırık hakkında her bilgi elde edilebilir.
Kırık tedavisinde kemiğin iyileşme sürecinde kol ve omzun hareketini kısıtlamak için basit bir kol askısı ve ya sekiz bandajı kullanılarak hastanın rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Ağrının giderilmesi için ağrı kesici ilaçlar ya da ağrıyı azaltıcı soğuk uygulama tedavileri yapılmalıdır.
Kırık iyileşme süreci tamamlandıktan sonra fizik tedavi uygulamaları başlanılmalıdır. Omuz ve kol kaslarında kas gücünde bir kayıp olacaktır. Bu yüzden hafif bir şekilde kuvvetlendirme egzersizlerine başlanılmalıdır. Fizyoterapistinizin verdiği germe egzersizleri, PNF, eklem hareket açıklığı arttırma egzersizler, kinezyobantlama ve uyarıcı masajlar ile eski kas kuvveti ve kol esnekliğine kavuşulabilmek mümkündür. Tedavi süreci fizyoterapist eşliğinde geçer ve tedavi sonrası başarılı sonuçlar elde edilir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.