İçindekiler
Quadriceps Straini Nedir
Quadriceps üst bacağın ön tarafında bulunan dört kas grubundan oluşur. Bunlar rectus femoris, vastus medialis, vastus intermedius ve vastus lateralistir. Bu kas grupları dizimizi düzleştirmemizi ve dizlerimizi karnımıza doğru çekme hareketlerini yaptırır. Aktivitelerde sık kullanıldığı için sık yaralanan bir kas grubudur. Yaralanmalarda en çok rectus femoris kası etkilenir. Quadriceps kasının yaralanmasına quadriceps straini denir.
Quadriceps Straini Nasıl Oluşur
Kişinin aktivite sırasında kasın normal hareketinin dışına çıkması ile gerilmenin ve yüklenmenin artmasıyla dört kas grubunun bir veya daha fazlasının gövdesinde, tendonunda yırtılma olmasıdır. Yaralanmada yırtığın seviyesine göre strain 3 evrede değerlendirilir. Evre bir de minimal yırtık, evre ikide orta seviyede yırtık ve evre üçte tam yırtık olarak değerlendirilir. Aşırı yüklenme, quadriceps kasının zayıf olması, hamstrinig kas grubunun quadriceps kasına göre güçlü olması, yetersiz ısınma, germe egzersizinin yetersiz yapılması ve darbe ile yaralanma meydana gelir.
Kimlerde Görülür
Quadriceps yaralanmaları herkeste görülebileceği gibi genellikle hız ve çeviklik gerektiren sporcularda görülür.
Semptomları
Quadriceps straininde semptomlar evrelere göre değişir.
- Derece Strain: Bu evrede kişi quadriceps kas grubunun ön tarafında ağrı hisseder. Yürüme ve koşma aktivitelerinde ağrıyla beraber zorlanma hissedilir. Ödem oluşmaz.
- Derece Strain: Bu evrede ağrı daha şiddetlidir. Kişi aktivite yapamaz. Yürüme sırasında ağrıyla beraber kişi zorlanır. Kas grubunun olduğu uyluğun ön yüzünde deride renk değişmeleri, hassasiyet ve ödem oluşur.
- Derece Strain: Tam kas yırtıklarıdır. Çok şiddetli ağrı görülür. Ödem yaralanma sonrası oluşur. Kişi aktivite yapamaz ve yürümeyi koltuk değnekleri ile yapar. Evre 1 ve 2’ye göre kişinin rehabilitasyon süreci daha uzundur.
Teşhisi
Teşhis kişinin fiziksel değerlendirmesi ve X-ray cihazı ile konulur.
Tedavi
Quadriceps tedavisinde cerrahi operasyon gerekiyorsa hekim tarafında yapılır. Cerrahi operasyon sonrası fizik tedavi uygulamaları fizyoterapist eşliğinde yapılır. Cerrahi operasyon gerektirmeyen bir yaralanmaysa fizik tedavi uygulamaları yapılır. Fizik tedavide ilk olarak ağrı ve ödeme yönelik buz uygulamaları, elektroterapi uygulamaları yapılır. Ödemi azaltmak için uyluk elevasyona alınır. Bu süreçte hekim tarafından verilen anti-inflamatuar ilaçlar kullanılır. Ağrı ve ödem azaltılana kadar kişi bu süreçte istirahat eder. Tedavi programına bu süreçten sonra quadriceps germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri eklenir. Kişi eğer sporcuysa egzersizler spor branşına yönelik olarak düzenlenip uygulanır. Tedavi yaralanma evresine göre 6-12 haftaya kadar sürebilir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.