Omuz Çıkığı (Dislokasyonu) ve Tekrarlayan Omuz Çıkıkları

Omuz Çıkığı
Omuz Çıkığı

İçindekiler

Omuz Çıkığı (Dislokasyonu) Nedir?

Omzu oluşturan kemik, eklem ve bağ dokuların işlevini yitirecek durumda ayrılmasına omuz çıkığı (dislokasyonu) denir. Omuz çıkığı durumunda kaslarda, tendonlarda ve sinirlerde bir yaralanma söz konusu olabilmektedir. Omuz çıkığı genellikle ilk başta alınan ağır travmalar sonucu ortaya çıkar. İlerleyen zamanlarda omzun çıkması daha da kolaylaşır. Erken yaşlarda meydana gelen omuz çıkığı sonucu ilerleyen zamanlarda %80-90 ihtimalle omuzda çıkmalar meydana gelebilmektedir.

Omuz çıkığının en yaygın nedeni, kol yukarıda ve dirsek bükülü iken kolun geriye doğru aşırı kuvvet uygulanması nedeniyle meydana gelmektedir.

Omuz Çıkığı Neden Olur?

  • Omuz veya el üzerine düşmeler
  • Elektrik çarpması sonucu omuzda ani dönmeler
  • Kas kuvvetsizliği sonucu gevşeyen bağ dokular
  • Ani ve zorlayıcı hareketler
  • Merdivenden düşmek
  • Araçlı veya araçsız kaza yamak

Omuz Çıkığı Kimlerde Görülür?

Yakın temas gerektiren sporcularda sıkça görülmektedir. Bunlardan futbol, hokey ve amerikan futbolu gibi temas sporları örnek verilebilir. Sporcular dışında travma ile de sık görülmektedir.

Omuz Çıkığı
Omuz Çıkığı

Omuz Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Omzun ön taraf çıkığı durumlarında, cildin altında büyük bir şişlik ve omzun üst tarafında gözle görülebilen, kol kemiği yuvarlak gözükmesi gerekirken kare görünmektedir. Eğer omzun arka tarafında bir çıkık durumu varsa, kol vücuttan ayrı bir şekilde durmaktadır. Omuz çıkığının en belirgin özellikleri, kolun hareketlerinin kısıtlanması, şiddetli ağrı hissiyatı, omuzda morarma ve şişlik, uyuşma ve karıncalanma hissiyatının olmasıdır.

Omuz Çıkığı Teşhisi

Fizik tedavi muayenesinde,

  • Omuz hassasiyetine ve zayıflığına bakılır
  • Omuz, kol ve el bölgesindeki uyuşukluklara bakılır
  • Omzun ağrı durumları incelenmektedir

Çekilen röntgen sonucu, omuzda detaylı inceleme sonucu teşhis konulabilmektedir.

Omuz Çıkığı Tedavisi

Omuz çıkığı durumunda iç kanama veya iltihap durumuna karşı öncelikle soğuk uygulama yapılmalıdır. Sonrasında omuz yerine yerleştirilmelidir. Daha sonrasında omuza bandaj çekilip 1 aylık bir sürede omuz sabit kalmalıdır. Gün içerisinde omuzda tutulmalar olmaması için fizyoterapistinizin verdiği omuz hareketlerini yapmalısınınızdır. Bandaj çıkarıldıktan sonra fizik tedavi uygulamaları ile omuz çevresi dokular kuvvetlendirilmeli, omzun tekrardan çıkma ihtimalini önlemek için fizyoterapistinizin uyguladığı program ile germe ve omuz kol kası kuvvetlendirmeleri yapılmalıdır.

 

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın