Gut Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığı
Gut Hastalığı

İçindekiler

Gut Hastalığı (Eklem İltihabı) Nedir

Gut hastalığı (eklem iltihabı) eklemlerde görülen bir hastalıktır. Eklemlerde ağrı, şişlik, ısı artışı ve iltihapla gerçekleşir. Eklemler içerisinde daha çok alt ekstremite eklemlerinde görülür. Bu eklemler ayak, ayak bileği ve diz eklemleridir. Hastalık sürecinde ataklar meydana gelir. Atak olan dönemlerde hastalık belirtilerinin şiddeti artar.

Gut Hastalığı Nedenleri

Gut hastalığın nedeni vücut içinde aşırı ürik asit birikmesidir. Vücut içerisinde fazla ürik asit bulunmasıyla eklem içerisinde ürik asit kristalleri birikir ve hastalığa neden olur. Ürik asit miktarı da genel olarak beslenme şekline göre artabilir. Et ürünlerinin fazla tüketimi ürik asit miktarını arttırır ve hastalık riskini arttırır.

Gut Hastalığı
Gut Hastalığı

Gut Hastalığı Belirtileri

Gut hastalığının en belirgin belirtisi eklem ağrılarıdır. Ağrı her eklemde görülebilir fakat en çok alt ekstremite eklemlerinde belirti verir. Ağrı ile şişkinlik ve ısı artışı belirtisi de verir. Bu belirtiler ile eklem hareket açıklığı da azalır. Hastalık da atak belirtisi de vardır. Ataklar ile belirti şiddeti artar. Şiddetli ağrı ile uykudan uyanma ve uykusuzluk sebebiyle yorgunluk artar. Yorgunluk ile kişi günlük yaşam aktivitelerini yapamayabilir ve bu süreç içinde depresyon durumu gerçekleşebilir. Ağrı, ısı artışı, şişkinlik, eklem hareket açıklığının azalması ve atak belirtileri genel olarak her gut hastasında görülürken depresyon, yorgunluk gibi belirtiler her gut hastasında görülmez.

Gut Hastalığı Teşhisi

Gut hastalığı teşhisi hekim tarafından konulur. Hekim eklem içinden örnek alarak araştırma sonucu teşhisi koyar. Bazı durumlarda görüntüleme yöntemleri kullanılarak da teşhis konulabilir.

Gut Hastalığı Tedavisi

Gut hastalığında ilaç tedavisi, fizik tedavi ve diyetisyen tedavisi kullanılır. İlaç tedavisi ile ürik asit oranı düşürülmeye ve gut atağını engellemek amaçlanır. Diyetisyen tedavisinde kişinin beslenme programı değiştirilir ve ürik asit miktarının azaltılması amaçlanır. Fizik tedavi ile ağrıya yönelik elektroterapi uygulamaları ve sıcak-soğuk ajanlar tedavi programında kullanılır. Düzenli egzersiz ile de ürik asit miktarının azaltılması amaçlanır. Aerobik egzersizler genel olarak tercih edilir. Yürüyüş ve bisiklet ergometreleri tercih edilir. Eklem hareket açıklığı egzersizleri için pasif ve aktif egzersizler tedavi programına eklenir. Gut hastalığı tedavisi bu şekilde uygulanarak kontrol altına alınır. Tedavi sonrası düzenli egzersiz ve beslenmenin dengeli olması önerileri verilir.

 

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın