Kas Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer?

Kas Ağrısı
Kas Ağrısı

Kas Ağrısı

Günümüzde herkesin başına gelen, kasların aşırı kullanımı ve bazı ufak yaralanmalar olması ile kas ağrısı meydana gelmektedir. Vücutta meydana gelen ağrılar, vücudun dur sinyalidir. Ağrıların kendi içlerinde hissiyat durumları vardır, bunlar böyledir:

  • Zonklama ağrısı: Genellikle kemik ve eklemlerde meydana gelen yaralanmalarda zonklama hissiyatı vardır. Diş ağrıları bunun en belirgin örneğidir.
  • Bıçak batma ağrısı: Kaslarda meydana gelen zorlanma, yırtılma, kas burkulması veya laktik asit birikimi sonucu meydana gelen ağrı hissiyatıdır. Hasar gören kas kullanıldığı zaman genellikle, içeriden iğne batma hissiyatı oluşmaktadır. Bu ağrılar sinyal verici olup, daha fazla zorlanmayı önlemektedir. Örneğin mekik (karın kası egzersizi) çekmiş bir birey, kaslarını fazla zorlamışsa, gülme esnasında bile karın bölgesinde bıçak batma hissiyatı yaşayabilmektedir.
  • Karıncalanma veya hissizlik: Sinirlerin üzerine bası olması durumunda oluşan hissiyattır. Sinirler sıkıştığı zaman, sinirlerin uyardığı kaslarda ve deri bölgelerinde hissizlik, soğukluk gibi hisler olabilmektedir. Örneğin bilek bölgesinden geçen sinire baskı yapan bir durum olursa, belirli parmaklarda karıncalanma, uyuşma ve el kavrama hareketlerinde kabiliyet kaybı muhtemeldir.

Kas Ağrıları Ne Kadar Sürede Geçmektedir?

Kas ağrılarının sebebine göre süreç değişmektedir. Ters bir hareketle oluşan kas ağrıları düzenli beslenme ve uyku ile 5-6 gün içerisinde geçmektedir. Spor yapan bireylerde yaşanan hamlık ağrısı ortalama 3-4 gün içerisinde geçmektedir. Bu ağrı, kişiden kişiye değişmekte olup, kişinin ağrı eşiğine göre değişmektedir. Uzun bir süre fiziksel aktivite yapmış ve bırakmış birisinin kas ağrıları daha çabuk toparlayacaktır. Fakat fiziksel aktivitesi olmayan ve kaslarında yaralanma yaşayan bireylerin ağrıları daha uzun sürebilmektedir.

Kas Ağrısı
Kas Ağrısı

Kas Ağrısına Ne İyi Gelir?

1) Uyku

Uyku esnasında metabolizmamız en yavaş olduğu evrededir. Vücut uyku esnasında kaslarını ve diğer bağ dokularını onarmaktadır. Ortalama 7-8 saat uyku uyumak kas ve kemik gelişiminiz için sağlıklı olacaktır.

2) Dinlenmek

Ağrı olan kasları aktif bir şekilde kullanılırsa, kasların iyileşme yani ağrının geçme süreci yavaşlayabilir. Bu yüzden mümkün olduğunda ağrıyan kasları ağrı sınırının üstünde kullanılmamalıdır.

3) Soğuk

Ağrıyan bölgeye uygulanan soğuk uygulamaları, ağrı hissini alan sinirlerin elektriksel iletimini yavaşlatacaktır. Bunun sonucunda bölgedeki ağrı hissiyatı azalacaktır.

4) Masaj

Ağrının bulunduğu bölgeye fizyoterapistlerin uygulayacağı şekilde yapılan masajlar sonucu, kan dolaşımı artacaktır ve bölgedeki onarıcı yapılar daha aktif çalışacaktır.

5) Elektroterapiler

Fizyoterapislerin uyguladığı TENS, ultrason, compex, infraruj, iyonteforezis ve diğer elektroterapiler ağrı kontrolünü sağlamaktadır.

6)Zaman

Kas ağrıları 1-2 günde geçecek ağrılar değildir. Bu yüzden en az 3-4 gün dikkat edilerek hareket edilmesi gerekmektedir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın