Kifoz Nedir? Kifoz Belirtileri ve Tedavisi

Kifoz
Kifoz

İçindekiler

Kifoz Nedir

Kifoz nedir ve nasıl tedavi edilir sorusu günümüzde çok karşılaşılan problemlerdir. Kifoz omurganın öne doğru eğilmesi durumudur. Omurga doğası gereği öne eğik durumdadır ancak omurganın öne eğikliğinin normalden fazla olması (50-60 derece) yada belde insan doğası gereği olması gereken çukurun (lordozun) 15 derece altına inmesi yada çukurun hiç olmaması durumu kifozu ortaya çıkarmaktadır.

Kifoz yalnızca küçük çocuklarda değil, yaşlılarda da tehlikeli bir hastalıkdır.

-Çocuk yaşta görülen kamburluk; kalp ve akciğer hastalıklarını tetikler.

-İleri yaşta görülen kamburluk; akciğer kapasitesini düşürür.

Bu durum ilerledikçe her yaş grubunda hayati tehlikeye zemin hazırlar.

 

Kifoz Nedenleri

Doğuştan oluşabilen hastalık olmakla birlikte günlük aktivitelere bağlı olarak artan ağrılara duruş bozukluklarıda kifoza sebep olmaktadır.

kifoz
kifoz

Kifoz Teşhisi

Kifoz teşhisi hasta hikâyesine bağlı olarak doktor muayenesi, fiziksel bulgular ve ihtiyaç duyulması halinde çeşitli testlerle kolay bir şekilde anlaşılır. Muayene genellikle tanı koydurur ek olarak en sık kullanılan testler arasında röntgen, pulmoner fonksiyon testleri, nörolojik testler veya elektronik tarama yöntemleri kifoz tehşisinde kullanılır

 

Kifoz Tedavisi

Kifoz tedavisi öncellikle uzman tarafında kifozun derecelenmesiyle başlar. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kalan büyüme miktarı, kifoz türü ve eğrinin şiddeti tedavi planı üzerinde etkili faktörler arasında sayılır.

Duruş bozukluğuna bağlı kifoz için egzersiz planı önemlidir.

Bacak kaslarının uzatılmasına ve omurga çevresindeki kasların güçlendirilmesine yönelik olan egzersizlerle hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılabilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılabilir düzenli gözlemin ön planda olduğu tedavide ziyaretlerin periyodik olması ve aksatılmaması son derece önemlidir.

Eğri artmadıkça farklı bir tedaviye gerek kalmaz.

Kifoz Korse Tedavisi

Çocukluk çağında görülen ve 60 dereceyi aşan eğriliklerde ilerleme hızının yavaşlaması için korse kullanımı önerilir.

Korse önerisi iskelet olgunlaşana ve büyüme tamamlanana kadar ihtiyaca uygun değişik şekillerde uygulanır.

 

Kifoz Yüzme Tedavisi

Hareketsiz yaşama bağlı olarak ortaya çıkan sırt ağrılarında ve kamburlukta doğru ve düzenli egzersize eşlik eden yüzme aktivitesi sırtın yanı sıra karın kaslarını da güçlendirir ve kifozun ilerlemesini engelleyerek duruş bozukluğuna engel olur.

Postural Kifozun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu durumda yapması gerekenler öncelikle kişinin doğru oturma şeklini öğrenmesi ve sportif faaliyetlerini arttırmak konusunda istekli olmalıdır ve fizyoterapist tarafından belirlenen egzersizleri yerine getirmesi gerekmektedir.

 

Kifoz Artışında Uygulanan Fizik Tedavi Yöntemleri

-Manuel Terapi: Omurgaya uygulanan teknikler ile omurga hareketliliği ve düzgünlüğü tekrar sağlanır.

-Egzersiz: Dik duruşun sağlanması ve bu duruşun korunması için birçok egzersiz uygulaması yapılır. Kuvvetlendirme , germe , esneklik ve postür egzersizleri kifoz tedavisinde çok etkilidir.

-Klinik Pilates : Klinik pilates uygulamaları omurga çevresi doğru postürü sağlayan yüzeyel ve derin kasları kuvvetlendirmede ve esnetmede oldukça etkilidir. Kifozun azaltılmasına ve sağlıklı dik duruşun korunmasına yardımcı olur.

-Hasta Eğitimi: Hastanın duruşunun tekrar bozulmaması ve tedaviye destek amacıyla yapması ve yapmaması gerekenler konusunda hastaya eğitim verilir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın