Fibromiyalji Nedir? Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji
Fibromiyalji

İçindekiler

Fibromiyalji Sendromu Nedir

Fibromiyalji Sendromu romatizmal bir hastalıktır. Vücutta yaygın kas ağrısı, kemik ağrısı, belirli noktalarda hassasiyet, yorgunluk, uyku problemleri ile görülen ve sebebi günümüzde tam olarak bilinmeyen uzun süreli bir hastalıktır. Hastalık kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla gözükmektedir.

Fibromiyalji Belirtileri

Fibromiyalji’de ağrı en belirgin belirtilerden biridir. Çeşitli kaslarda, kemiklerde ve vücudun belirli hassas notkalarında ağrı hisseder. Ağrı belirli zamanlarda fibromiyalji atakları ile dayanılmaz bir duruma gelebilir. Ağrı’yı boyun, dirsekler, eller, göğüs, sırt, bel, kalça, bacak bölgelerinde hissedebilir. Ağrı ile beraber yorgunluk, uyku bozukluğu, yorgun uyanma, depresyon, kaygı, odaklanma problemleri, egzersiz ile çabuk yorulma, çarpıntı ve ödem belirtileri gözükebilir.

Fibromiyalji
Fibromiyalji

Fibromiyalji Noktaları

Fibromiyaljide belirli hassas noktalar bulunur. Bu noktalara tetik noktasıda denir. Noktalar çok hassas olduğundan hafif bir basınç ile ağrı oluşur. Fibromiyalji hastalarında 18 hassas nokta olduğu söylenir ve bu noktalar baş, omuz, göğüs, sırt, bel, kalça bölgelerinde daha sık bulunur.

Fibromiyalji Sebepleri

Fibromiyalji Sendromunun tam olarak nedeni bilinmemektedir. Genetik faktörlerin hastalık riskini arttırdığı ve geçirilen enfeksiyonların, stresli bir yaşamın hastalığın sebeplerinden olabileceği düşünülmektedir.

Fibromiyalji Tanısı

Fibromiyalji sendromuna ait özel bir test yoktur. Hastadan detaylı bir özgeçmiş alınır ardından fiziki muayene yapılır. Fiziki muayenede 18 tetik noktadan 11’inde ağrı oluşuyorsa fibromiyallji tanısı konulabilir. Hastadan ek testlerde istenilebilir çünkü fibromiyalji sendromu myofasiyal ağrı sendromu gibi bazı hastalıklarla karıştırılabilir.

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji hayatı tehdit etmez fakat hayat koşullarını aşırı derecede olumsuz yönde etkiler. Fibromiyalji hastalarının yaşadığı problemlere yönelik bir tedavi oluşturulur. Bu tedavide hekim, fizyoterapist, diyetisyen ve psikolog bir iş birliği içinde çalışır.  Tedavide ilaç kullanılır ve bu ilaçların amacı ağrıyı hafifletmektir.

İlaç tedavisine ek olarak fizyoterapist eşliğinde ağrıya yönelik fizik tedavi modaliteleri(tens,hotpack gibi),manuel terapi, masaj, postür egzerszileri, kas kuvvetlendirme egzersizleri, aerobik egzersizler, fizyoterapist eşliğinde pilates uygulamaları yapılır.

Fibromiyalji tedavisinde hastanın beslenmesine dikkat etmesi gerekir çünkü düzgün beslenme ile semptomların kötüleşmesi önlenebilir. Bu sebeple diyetisyen tarafından hazırlanmış fibromiyalji hastasına özgü bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Fibromiyalji hastasının ağrı ile yaşadığı problem nedeniyle zamanla uykusuzluk, depresyon, kaygı, gerginlik gibi problemleri ortaya çıkar ve bu problemlerin azaltılması için tedavi sürecinde psikolog desteği alınmalıdır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın