Postür (Duruş) Bozukluğu
Postür (duruş) vücudun otururken, ayaktayken ve uyurken aldığı pozisyondur. Vücudun bu pozisyonlarda denge sağlayamaması ile postür(duruş) bozukluğu oluşur. Postür bozukluğu ayaklarda, kalçada, omurgada ve boyun kısmında olabilir. Vücudumuzu bir bütün olarak düşünürsek herhangi birinde bozukluk olması tüm vücudu etkileyecektir.
Postür Bozuklukları Nelerdir
Kişinin kambur bir duruşta durması, başın öne veya arkaya doğru giderek bir duruş sergilemesi, kalçanın öne ve arkaya giderek bir duruş sergilemesi, bel bölgesinde eğimin artması ya da belin tamamen düzleşmesi, ayakların içe ve dışa basması birer postür bozukluğudur.
Postür Bozuklukları Nedenleri
Postür bozuklukları genellikle kişinin hareketsiz bir yaşam sürmesinden kaynaklanır. Sürekli masa başında çalışan bireylerde, şoförlük yapanlar gibi hareketsiz bir yaşam süren bireylerde gözükür. Hareketsizlik dışında diğer sebepler ise eklem hastalıkları, kas kuvvetsizliği ve kısalığı, psikoloji etkenler, stres ve duruş konusunda bilinçsizliktir.
Postür Bozukluğu Belirtileri
-Omuz, kol, boyun, sırt ve bel ağrıları
-Kalça ve dizlerde ağrı
-Kas kısalığı ve kuvvetsizliği
-Sinir sıkışmaları
-Baş ağrısı
-Yorgunluk
Postür Bozukluk Teşhisi
Postür bozuklğu tanısı için fizyoterapistin yaptığı klinik değerlendirme yeterlidir. Yapılan değerlendirme ile fizyoterapist postür bozukluğunu belirler ve tedavi programı hazırlar.
Postür Bozukluk Tedavisi
Postür tedavisinde amaç bozukluğun altında yatan sebepleri belirleyip bir tedavi programı hazırlamaktır. Tedavi de fizyoterapist ağrı için elektroterapi ve manuel terapi uygulamaları yapar. Bu uygulamaları egzersiz programı ile destekler. Egzersiz programında değerlendirme sonucuna göre belirlediği kasların germesini ve kuvvetlendirmesini amaçlar. Tedavi sonrası kişiye doğru postürünü koruması ve iş yerinde, evde yapabileceği postür egzersizleri öğretilir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.