İçindekiler
Kalsifik Tendinit (Omuz Kireçlenmesi) Nedir?
Kalsifik tendinit (omuz kireçlenmesi) bir tendonda kalsiyum birikimi oluşması ve bazen etkilenen bölgede ağrıya neden olabilen yaygın bir durumdur. Halk dilinde omuz kireçlenmesi olarak geçmektedir. Kalsiyum birikimleri vücudun her yerinde olabilir ancak en çok omuz bölgesinde kalsiyum birikimi gözlenmektedir.
Tendinit demek, kasların kemiğe yapışmasını sağlayan tendonların iltihaplanması veya tahrişe uğraması durumudur. Tendonlarda aşırı kalsiyum birikmesi durumunda, tendonda basınç ve tahribat meydana gelir. Bunun sonucunda şiddetli ağrılar meydana gelmektedir.
Kalsifik Tendinit Neden Olur?
Omuz bölgesindeki kalsiyum birikiminin nedeni bilinmemektedir. Kalsiyum birikimi ile oluşmaktadır.
Kalsifik tendinit kimlerde görülür?
Genellikle 30-60 yaş aralığında görülmektedir. Bu yaş aralığında kalsifik tendinitin özellikle kadınlarda görülme oranı daha fazladır.
Kalsifik Tendinitin Belirtileri Nelerdir?
Kalsifik tendinitin %20’si tam olarak belirti göstermemektedir. Belirti gösteren kişilerde de hastalığın evresine göre değişmektedir. Kalsiyum birikiminin ilk evresinde hastalarda nadiren belirtiler gözlenmektedir. İlk belirtiler genellikle kolu öne yukarı doğru kaldırırken belirli aralıklarda ağrılar hissetmesidir. İlerleyen dönemlerde ise geceleri ağırlaşan ağrılarla karşılaşırlar. Hastalar bu ağrılarını gidermek için kollarını göğüs bölgesine yaklaştırma eğilimindedirler. İlerleyen dönemlerinde ise hastaların omuz bölgesinde kızarıklık ve şiddetli ağrılar olmaktadır. Hareketsizliğe bağlı olarak da omuz bölgesindeki kaslarda zayıflama meydana gelmektedir.
Kalsifik Tendinit Tanısı Nasıl Konur?
Kalsifik tendinit, fizik muayene ve X-ışını görüntüleme ile teşhis edilir. X-ışını sayesinde kalsiyum birikimi olan bölgeler gözlenmektedir. Fizik muayene ile teşhisi koymak daha kolaydır.
Kalsifik Tendinit Tedavisi Nasıl Olur?
Kalsifik tendinit tedavisinin ilk aşaması ağrıyı hafifletmektir. Kol ilk başta askıya alınarak omuz bölgesi istirahat ettirilir. Soğuk uygulamalarla ağrılar ve iltihap azaltılır. Ağrıları azaltmak için fizik tedavi uygulamaları başlatılır. Fizik tedavi kapsamında hastalara, elektroterapi tedavisi, iyontoferez, medikal masaj ve manuel terapi uygulamaları yapılmaktadır. Şiddetli ağrısı olanlar için, etkilenen bölgeye steroid enjeksiyonlar yapılması, genellikle ağrının giderilmesinde etkili olmaktadır. Ağrı geçtiği zaman fizyoterapist eşliğinde aktif egzersizlere başlanılmaktadır. Genellikle hastalık kendiliğinden geçmektedir.
Kalsifik tendinit ağrıları geçmeyen ve gündelik işlerini uzun süre yerine getiremeyen hastalarda daha çok cerrahi tedavi tercih edilmektedir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.