Parmak Burkulması (İncinmesi), Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Parmak Burkulması
Parmak Burkulması

İçindekiler

Parmak Burkulması (İncinmesi)

Parmak burkulması (incinmesi), parmaklarımızın arasında bulunan eklemlerdeki bağlarda germe ve ya yırtığa neden olan eklem yaralanmasıdır. Parmak burkulması genellikle mücadele sporlarında ve ya parmaklara gelen şiddetli çarpmalar sonucu oluşmaktadır. Günümüzde en çok karşılaşılan durum, basketbol, futbol ve voleybol gibi sporlarda topun parmağı aşırı gerecek şekilde şiddetli bir şekilde parmağa çarpması sonucu oluşmaktadır. Parmak burkulmaları, vücutta en çok burkulan bölgedir. Parmaklarda sinir uçlarının bulunması sebebiyle çok ağrılı bir durum oluşturmaktadır. Bu da günlük yaşantıda hastanın kalitesini düşürmektedir.

Parmak burkulmalarından sonra parmaklardaki bağ dokular zarar gördüklerinden dolayı, parmak iyileşse bile bir sonraki burkulmalar daha kolay bir şekilde gelişecektir. Halk arasında bu duruma yalama olmak denir.

Parmak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Parmak burkulmasının en belirgin özelliği parmakta ağrı, şişlik ve hassasiyettir. Diğer belirtileri ise, kızarıklık, morarma ve parmakta zonklamadır. Bu belirtiler sonucu kişinin fonksiyonel el hareketleri engellenir. Bu sebeple belirtiler sonrası erken dönemde fizyoterapistinize danışmalısınız.

Parmak Burkulması
Parmak Burkulması

Parmak Burkulması Şişliği Ne Zaman Geçer?

Parmak burkulduktan sonra parmağa uygulana soğuk uygulama sonucu parmağın şişliği giderilmektedir. Bu şişlik durumu bireyden bireye değişmektedir. Şişlik durumu soğuk uygulamayla geçmezse parmak basınçlı bantlarla sarılmalı ve parmak kalp hizasından yukarıda tutulmalıdır. Şişlik geçene kadar parmak dinlendirilmelidir.

Parmak Burkulmasının Tekrar Etmesini Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Bir fizyoterapistin hazırlayacağı kişisel programlarla burkulmalarda önlemler alınabilir. Bu program içerisinde germe hareketleri, kas kuvvetlendirme egzersizleri, parmaklara özel bantlama teknikleri ile burkulmayı tekrar etmesini önlemek için önlemler alınabilir. Tedavi süreci fizyoterapist eşliğinde yapılır. Tedavi bitiminde başarılı sonuçlar alınır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın