İçindekiler
Parkinson Hastalığı Nedir
İnsan beyninde dopamini üreten hücreler vardır. Bu hücreler hareketin kontrolünden ve doğru şekilde uyumlu çalışmasından sorumludur. Bu hücrelerin bozulması ile dopamin üretilemez. Dopamin üretilememesi ile oluşan duruma parkinson hastalığı denir.
Parkinson Nedenleri
Parkinsona beyindeki dopamin üreten hücrelerin bozulması ile dopaminin yetersiz kalması neden olur. Bu hücrelerin bozulması kimyasal maddeler ve genetik faktörler ile olur. İleri yaş, kafa travması, obezite, stres, cinsiyetin erkek olması ve beyaz ırk diğer nedenler olarak değerlendirilebilir.
Parkinson Belirtileri
Parkinson hastalığında genel olarak belirtiler hareketin yavaşlaması, ellerde titreme, duruş bozukluğu, yorgunluk, görme bozuklukları, konuşmada bozukluk, motor becerilerde gerileme, depresyon ve anksiyete belirtileri verir. Yürüyüş sırasında katılık, dönüşlerde yavaş hareket etme ve yürürken kol salınımının azalması gibi belirtileri de ilerleyen dönemlerde oluşur. Parkinson da bu belirtilere göre hastalık beş evrede incelenir.
EVRE 1: Hastalık bulguları tek taraflı görülür. Genellikle titreme belirtilerini verir.
EVRE 2: Belirtiler iki taraflı görülür. Kişide yürüyüş, postür etkilenmiştir. Titremeler artarak devam eder.
EVRE 3: Evre ikideki belirtiler ilerler. Kişinin dengesi de bozulur ve düşme durumları görülür. Motor becerilerde belirgin kayıplar vardır.
EVRE 4: Bu evrede belirtiler artık daha şiddetlidir. Yürüme çok zorlaşır. Hareketler yavaşlamış ve ekstremite hareketlerinde katılık vardır. Kişinin günlük yaşamını devam ettirebilmesi için bir yardımcıya ihtiyacı vardır.
EVRE 5: Bu evre hastalığın son ve en ağır olduğu evredir. Yatağa bağımlılık söz konusudur. Tek başına günlük yaşam devam edemez ve tekerlekli sandalye kullanımına başlanır.
Parkinson Teşhisi
Parkinson tanısı nörolojik hekim tarafından konulur. Hasta öyküsü ve değerlendirme sonucu gerekirse görüntüleme yöntemi kullanılarak tanı konulur.
Parkinson Tedavisi
Parkinson tedavisinde ilaç ve egzersiz uygulanır. İlaç ve egzersizle hastalığın ilerlenmesinin yavaşlatmak ve yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanır. İlaç ile dopamin eksikliğinin giderilmesi amaçlanır. Egzersiz fizyoterapist tarafından uygulanır. Egzersiz programında motor becerileri için egzersizler, yürüyüş ve denge egzersizleri, günlük yaşam aktivitelerinin bulunduğu egzersizler (örneğin bir bardak su doldurma ve içme) ve postür egzersizleri uygulanır. Egzersiz ile hem yaşam kalitesi arttrılırken depresyon ve stres önemli derecede azalır. Parkinson tedavisine ne kadar erken başlanılırsa o kadar iyi sonuçlar alınır. Bu sebeple belirtiler varsa hekime danışılmalı ve fizyoterapistinizle egzersizlere başlanılmalıdır.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.