İçindekiler
Beyzbolcu Parmağı (Mallet Finger) Nedir?
Beyzbolcu parmağı (mallet finger), beyzbolcuların elleri ile topu tutmaya çalışırken topun parmaklara çarpması sonucu parmağın uç kısmındaki eklemsel bölgede tendon ile kemiğin arasında bağın zedelenmesi ve ya kopması sonucu oluşmaktadır. En çok beyzbolcularda görüldüğü için bu rahatsızlığa beyzbolcu parmağı adı verilmiştir. Bu hastalık sadece beyzbolcularda görülmekle kalmamaktadır. Parmağın uç eklemine alınan darbeler sonucu futbol, basketbol ve voleybol oyuncularında da sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Parmak ucunun sıkıştırılma ve kıstırılma durumlarında da mallet finger gözükmektedir. Parmak ucunun araba kapısına ve ya çelik kapılara sıkıştırılması durumunda, parmak ucunda kırık, tendon yırtılması ve tendonda gerilme meydana gelebilir.
Mallet Finger Belirtileri Nelerdir?
- Parmak ucunda ağrı ve şişlik
- Parmak düz bir şekilde tutulamaz
- Ciddi yaralanmalarda parmak ucu aşağı sarkık durumda olur
Mallet Finger Teşhisi Nasıl Koyulur?
Teşhis X-ray cihazı ile rahatça konulabilmektedir. Fizik muayene ile istenilen hareketlerin yapılamaması durumunda teşhisi koymada daha anlamlı olacaktır.
Mallet Finger Tedavi
Tedavi yaralanmanın tipine bağlıdır. Tedavi yöntemi konservatif (cerrahi dışı) ve cerrahi olarak 2’ye ayrılmaktadır. Cerrahi dışı yöntemlerde, parmak uçları splintlenerek (ortez) parmaklar dinlenmeye alınır. 4. ve 5. parmaklarda yaralanma varsa genellikle cerrahi yöntem kullanılır.
Parmaklarda oluşan ağrı ve şişlik için soğuk uygulamalar yapılır. Şişliği azaltmak için el yastık üzerinden yükseltilir. 9 hafta el splintle sabit kaldıktan sonra rehabilitasyon sürecine geçilir. Bu süreçte el- el bileği kaslarında kuvvetlendirme egzersizleri ve aktif eklem hareketleri yapılır.
Cerrahi tedavide, tendon kopması durumlarında tendonun kemiğe dikilme işlemi yapılmaktadır. Genellikle asıl tedavi atelleme yöntemi ile yapılmaktadır.
Mallet Finger Tedavi Olunmazsa Ne Olur?
Bireyde sadece tendonlarda bir yaralanma oluşmuş ve ya hafif kırıklar meydana gelmiş ise ve tedavi yöntemleri uygulanmamışsa, hastalar parmaklarını tamamen düz tutma yeteneklerini kaybetmişlerdir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.