Boksör Kırığı Nedir? Tedavisi ve Rehabilitasyonu

Boksör Kırığı
Boksör Kırığı

İçindekiler

Boksör Kırığı Nedir?

Boksör kırığı nedir, nasıl oluşur ve tedavisi nasıl yapılır? Boksör kırıkları elimizin küçük parmağı ile tarak kemiği arasında eklemleşen bölgede kırığın meydana gelme durumudur. Boksör kırıkları genellikle sert bir zemine, eller yumruk pozisyonunda düşülmesi ya da sert bir zemine yumruk atılması sonucu meydana gelmektedir. Eller yumruk pozisyonunda düşmelerden kaynaklandığı için boksör kırığı ismi verilmiştir.

Boksör Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle küçük parmağın tarak kemiği ile eklemleştiği bölgede acılaşma meydana gelecektir. Bu kırık bölgesinde şişlik, ağrı, morarma ve ısı artışı meydana gelmektedir. Elin üst tarafında hissizlik, karıncalanma ve uyuşma meydana gelebilmektedir. Özellikle 4-5.parmaklarda ağrı ve hassasiyet mevcuttur. Bazı fonksiyonlarda ağrı durumları artmaktadır bunlar:

  • Kavrama işlemi yaparken ağrı mevcuttur. Kavrama yeteneklerinde azalma mevcuttur. Araba sürerken, bardak tutarken ve eli yumruk yapacak hareketlerde ağrı artışı mevcuttur.
El Kırıkları
El Kırıkları

Boksör Kırığı Teşhisi Nasıl Koyulur?

Röntgen çekilerek teşhis konulabilir. Parmakta oluşan açılaşma tetkikler sonrasında koyulur. Fizik muayene bağ dokulara ve sinirlerde hasarın olup olmadığı anlaşılmaktadır.

Boksör Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boksör kırıkları tedavisinde parmağı doğru bir şekilde sabitleyip alçılama atel kullanımı yapılmaktadır. Parmağın kırıldığı an soğuk uygulama yapılmalı ve hastaneye gidene kadar el göğüs hizasının üstünde tutulmalı ve şişliğin artması önlenmelidir.

Alçı tedavisi ortalama 3-4 hafta sürmektedir. Alçı çıktıktan sonra elin fonksiyonelliğini kazanması ortalama 12 haftayı bulmaktadır. Ağrı ve şişlik belirtileri ortadan kalktıktan sonra el ve parmaklara fizik tedavi başlatılmalıdır. Fizyoterapistlerin yapacağı ele bantlama, masaj, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile elin fonksiyonelliğini kazanması daha hızlı olmaktadır.

Bazı durumlarda sinir hasarı, eklem içi parçalı kırıklar ve tendon hasarı mevcuttur. Ona göre cerrahi işlem gerekebilmektedir. Cerrahi işlem sonrası fizik tedavi önem arz etmektedir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın