Spondilolizis ve Spondilolistezis (Omurga Hastalıkları)

Spondilolizis ve Spondilolistezis Nedir
Spondilolizis ve Spondilolistezis Nedir

İçindekiler

Spondilolizis ve Spondilolistezis Nedir

Spondilolizis ve Spondilolistezis nedir ve bu hastalıklar nasıl oluşur sorusu günümüzde halk arasında merak edilen konular arasındadır. Çünkü günümüz şartlarında sık görülür. Omurgamızda beş tane lumbal vertebramız vardır. Vertebraların gövde(corpus) ve kemikli(spinöz) parçaları vardır. Bu kemikli parçanın iki taraflı ya da tek taraflı kırılmasına spondilolizis denir. Bir vertebranın diğer vertebra üzerinde kaymasına ise spondilolistezis denir. Bu hastalıklar genellikle 4. ve 5. lumbal vertebralarda gözükür.

Nasıl Oluşur

Spondilolizis ve spondilolistezis bel bölgesinin tekrarlı olarak ekstansiyon(geriye doğru) hareketlerinin yapılması ile oluşur. Bu haraketlerin lumbal vertebradaki kemik ve ligamentlerin zayıf olması nedeniyle kırık ve vertebra kayması oluşur. Atletlerde, futbolcularda, dansçılarda ve jimnastikçilerde bu hastalığın oluşma riski fazladır.

Spondilolizis ve Spondilolistezis Nedir
Spondilolizis ve Spondilolistezis Nedir

Belirtileri Nelerdir

Spondilolizis ve spondilolistezis de bazen semptom vermeyebilir fakat genellikle ağrı ve spazm belirtisi verir. Ağrı aralıklı olabileceği gibi sürekli rahatsız edici de olabilir. Bu hastalıklarda genellikle sinirde yaralanma oluşmaz.

Teşhis

Spondilolizis ve spondilolistezis de bel muayenesi yapılır. Ağrı ve spazm değerlendirilir. Röntgen çekilerek tanı konulur.

Tedavi

İlk olarak doktorun verdiği ağrı kesici ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisi ile birlikte fizik tedavi uygulamalarıda yapılır. Fizik tedavi uygulamalarında da ilk amaç ağrı ve spazmı geçirmektir. Ağrı ve spazm için soğuk uygulama, elektroterapi ve manuel terapi uygulamaları yapılır. Kırık var ise bu süreçte fizyoterapist tarafından ortez kullanımı verilir. Bu uygulamalar ortez kullanımı ile devam eder. Tedaviye ağrı ve spazm azaldıktan sonra kırık iyileşmesi gerçekleştiyse egzersiz programı eklenir. Egzersiz programında karın ve bel çevresi kaslarına kuvvetlendirme, germe hareketleri uygulanır. Bel hiperekstansiyon hareketi içeren egzersizler tedaviye eklenmez. Fizik tedavi uygulamaları yapılırken kilo kontrolü de yapılır. Kilo problemi yaşanıyorsa uzman diyetisyen tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın