Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Ankilozan Spondilit
Ankilozan Spondilit (

 

İçindekiler

Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nedir

Ankilozan spondilit (kamburluk) romatizmal bir hastalık türüdür. Halk arasında omurga veya bel romatizması olarak adlandırılır. Omurgadaki kemiklerin birbiriyle kaynaşması sonucu oluşur. Kaynaşma sonucu iki kemik bir kemik halini alır. Zaman içerisinde hastalık ilerlemesi ile tüm omurga bu hali alır. Omurgalara ek olarak bazen kaburgalarda etkilenebilir. Hastalık genellikle genç bireylerde görülür. Erkek bireyler kadınlara göre daha fazla ankilozan spondilite yakalanır. Bu hastalığın görülme sebepleri ise tam olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar ile kalıtsal olabileceği düşünülmektedir. Özellikle HLA-B27 adlı bir gene sahip olan kişilerde ankilozan spondilit görülme olasılığı fazladır.

Ankilozan Spondilit Belirtileri

Ankilozan spondilitin en belirgin belirtisi ağrıdır. Ağrı genç yaşta bel ve sırtta başlar. Bu ağrı zamanla tüm omurgada görülür ve kalçayı da kapsar. Ağrı şiddeti gün içinde değişkenlik gösterir. Sabah uyanınca ve dinlenirken ağrı şiddeti artar fakat aktivite ile ağrı şiddeti azalır. Zaman içerisinde omurganın yapısının bozulması ile postür bozulur. Postür bozulması ile diğer eklemlerde de ağrı şikayetleri başlar. Ağrı ile omurgada hareket kısıtlılığı, nefes almada zorluk, uyku bozukluğu, yorgunluk, psikolojik problemler, omurganın öne doğru eğilmesi ve böbrek ve bağırsak problemleri belirtileri verir.

Ankilozan Spondilit
Ankilozan Spondilit

Ankilozan Spondilit Teşhisi

Akilozan spondilit tanısı için detaylı bir hasta hikayesi alınır. Hasta hikayesinden sonra fizik muayene uzman romatoloji hekimi tarafından yapılır. Hekim laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri ister. Değerlendirme, laboratuvar ve görüntüleme sonuçlarına göre tanı konulur.

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Ankilozan spondilit tamamen iyileşen bir hastalık değildir. Bu sebeple tedavideki sağlık ekibinin kişinin şikayetlerini azaltmak ve yaşam kalitesinin arttırmaktır. İlk olarak ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ile ağrının ve iltihabın azaltılması, hastalığın ilerleyişini durdurmak amaçlanır. İlaç tedavisi ile birlikte hekim fizyoterapiste yönlendirir. Fizyoterapist ağrıyı azaltmayı, hareket açıklığının arttırmayı, postürü iyileştirmeyi, kuvvet ve dayanıklığı arttırmayı amaçlar. Bu amaçlar doğrultusunda egzersiz programı hazırlanır. Egzersiz programında fizyoterapist ağrıyı arttırıcak ve ani sert egzersizlerden kaçınır. Bu şekilde daha güvenli, doğru ve zorlayıcı olmayan bir egzersiz programı uygulanır. Egzersiz programında eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe egzersizleri, kas kuvvetlendirme egzersizleri, aerobik egzersizler, solunum egzersizleri ve ağrı için elektroterapi ve sıcak-soğuk ajanlar kullanılır. İlaç ve fizik tedavi ile bahsedildiği gibi amaç hastalığın ilerleyişini durdurmak ve kişinin yaşam kalitesini arttırmaktır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın