De Quervain Tenosinovit

De quervain Tenosinovit
De quervain Tenosinovit

İçindekiler

De Quervain Tenosinoviti Nedir?

De Quervain Tenosinoviti nedir ve nasıl oluşur? El bileğinde, başparmak üzerinde bulunan ve baş parmağı arkaya ve dışa hareket etmesini sağlayan kasları çevreleyen tendon ve kılıfın tahriş olması sonucu oluşan ağrılı bir rahatsızlıktır. Tendonları çevreleyen ince kılıfın irritasyonu sonucu tenosinovit oluşmaktadır. Bu tendonun tahrişi ve şişmesi sonucu komşu sinirler üzerinde baskı oluşturmaktadır. Bu bası sonucu bilekte ağrı ve parmaklarda uyuşukluk meydana gelmektedir.

De Quervain Tenosinoviti Neden Oluşmaktadır?

El bileği ve başparmağı çok aşırı kullanımı sonucu de quervain tenosinoviti oluşmaktadır. Kayak sporları ile uğraşan sporcularda ve marangozluk gibi mesleklerde karşılaşma ihtimalleri daha yüksektir. Gebelik dönemimde kadınlarda hormonal değişimlerden ve bebek bakımında parmak ve el bileği duruşlarından dolayı kadınlarda görülme oranı fazladır.

De Quervain Tenosinoviti Belirtileri Nelerdir?

  • El hareketlerinde başparmakta ve el bileği üzerinde oluşan ve bazı durumlarda dirseğe kadar yayılan ani veya kademeli ağrılar
  • El bileği ve başparmağın orta kısmında hassasiyet ve şişlik
  • Tendon kaymaları meydana geldiğinden dolayı, bilekte kayma sesi ve rahatsızlık oluşması
  • El yumruk yapıldığı zaman ağrı
  • Parmaklarda uyuşma ve karıncalanma hissiyatı
De quervain Tenosinovit
De quervain Tenosinovit

De Quervain Tenosinoviti Teşhisi Nasıl Yapılır?

Finkestein testi adı verilen fizik tedavi uygulamasının pozitif olma durumu tanı için güçlü bir olasılıktır. Testin yapılışı söyledir:

  1. Başparmak yüzük parmağına gidecek şekilde avuç içine getirilir
  2. Başparmak avuç içinde kalacak şekilde el yumruk yapılır
  3. Yumruk yapılan el küçük parmak yönünde bükülür

Bu test sonucu el bileğinde ağrı meydana geliyorsa finkestein testi pozitifitir.

De Quervain Tenosinoviti Tedavisi

De quervain tenosinoviti tedavisinde öncelikle cerrahi müdahile dışı uygulamalar tercih edilir. Yaralı bölgenin dinlenmesi için el ortezleri kullanılır. Bu ortezler ortalama 6 hafta takılmalıdırlar. El bileği stabil hale geldikten sonra günde 2 kez başparmak ve bilek için aktif egzersizlere başlanılır. Bu hareketler ağrı sınırı içerisinde olmalıdır. Ağrıları azaltmak için soğuk uygulamalar yapılmalıdır. Fizyoterapist kapsamında germe egzersizleri yapılmalıdır. Semptomlar azaldıkça kuvvetlendirme egzersizleri ile el kavrama ve başparmak kasları güçlendirilmelidir.

Eğer belirtiler geçiyor ise cerrahi işlem ile tendonları sıkıştıran tünelin açılması gerekebilir. Lokal anestezi ile cerrahi işlem yapılmaktadır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın