İçindekiler
Rotator Cuff Nedir
Rotator cuff nedir ve görevleri nelerdir? Rotator cuff omuz çevresinde bulunan 4 kas grubuna verilen isimdir. Bu kaslar supraspinatus, infraspinatus, teres minör ve subscapularis kaslarıdır. Bu kaslar omuz stabilizasyonundan ve omuz hareketlerinden sorumludur. Bu kasların omuz abduksiyonu, rotasyon ve adduksiyon görevleri vardır. Kaslar ve tendonun yaralanması sonucu kısmi veya tam parça kas yırtıkları ile rotator cuff sendromu meydana gelir.
Rotator Cuff Nedenleri
Anatomik bozukluk, travma, tekrarlı baş üstü omuz aktiviteleri, ilerleyen yaş ile omuzdaki dejenerasyon ve düşmeye bağlı sebeplerle rotator cuff sendromu meydana gelebilir.
Rotator Cuff Belirtileri
-Baş üstü hareketlerde daha belirgin olmak üzere omuzda ağrı oluşması
-Gece yatarken ağrı oluşması
-Ağrı ile meydanaa gelen kas kuvvetsizliği
-Omuz hareketlerinde kısıtlılık ve hareketi yaparken çıkan ses
-Omuzda yanma hissi
Rotator Cuff sendromu yaşayan kişiler genellikle bu belirtileri verir.
Rotator Cuff Tanısı
Rotator Cuff tanısı için detaylı bir fizik muayene ve kaslara yönelik özel testlerle tanı konulabilir. İhtiyaç halinde MRI görüntüleme ile de tanı konulur.
Rotator Cuff Tedavisi
Rotator cuff yırtıklarında tam kat yırtık bulunuyorsa cerrahi tedaviye ihtiyaç vardır. Cerrahi tedaviden sonra haatanın fizik tedavi alması gerekir. Fizik tedavi ile kişi yaralanma öncesi omuz sağlığına ulaşması amaçlanır. Bunun için yaralanmaya yönelik germe egzersizleri, ağrı var ise elektroterapi yöntemleri, kas kuvvetlendirme egzersizleri ve manuel terapi uygulamaları yapılır.
Kısmi yırtık var ise cerrahi operasyona ihtiyaç duyulmaz. İlaç tedavisi ve fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi ve ilaçlar ile öncelikle ağrıyı ve inflamatuar süreci azaltmak amaçlanır. Ödem var ise fizyoterapistin uygulayacağı buz ve ödem masajı yapılır. Daha sonra kişiye özel tedavinin ilk haftasında pasif eklem hareket açıklık egzersizleri ve elektroterapi uygulaması uygulanır. İlerleyici program ile aktif eklem hareket egzersizleri, codman ve wand egzersiz uygulamaları yapılır. Son olarak kişinin yaralanma öncesi kas kuvvetine ulaşması için kas kuvvetlendirme egzersizleri ve günlük yaşamı için fonksiyonel egzersiz prograramı ile tedavi bitirilir. Tedavi 3- 4 hafta içinde başarılı şekilde sonuçlandırılır. Tedavi için erken dönemde fizyoterapistinize başvurmalısınız.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.