Baker Kisti Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Baker Kisti

İçindekiler

Baker Kisti Nedir

Bursa; tendonlar ve kemikler arasında yastık görevi gören içi sıvı dolu kesedir. Dizin arkasında bursalar bulunur. Peki halk arasında bilinmeyen baker kisti nedir? Baker kisti dizin arkasındaki bursanın şişmesine denir. Bu şişkinlik dokunulduğunda yumuşak ve düz olarak hissedilir. Bu kist başlangıçta çok büyük değildir. Zamanla kist büyür ve semptom vermeye başlar.

Baker Kisti Neden Olur

Baker kisti çocuk veya yetişkinlerde görülebilir. Sebebi tam olarak bilinmez. Genel olarak dizde sıvı artışı olması ile bursaların şişmesi ile oluşur. Bazı kişilerde ise diz eklemindeki bir problem, romatizmal hastalıklar ve yaralanma sonrası görülebilir.

Baker Kisti Semptomları

Baker kisti genellikle semptom verir fakat bazı kişilerde semptom vermeyebilir. Genellikle orta veya çok şiddetli ağrı belirtisi verir. Ağrı fiziksel aktivite ile artabilir. Diz arkasında şişlik ve doluluk hissi verir. Deride kızarıklıkla beraber diz ekleminde hareket kısıtlılığına sebep olur.

Baker Kisti Teşhisi

Baker kistinde ilk olarak diz muayenesi yapılır. Muayene sırasında diz arkasında şişlik ve doluluk ele gelir. Bu belirtiye ek olarak MR ve X-ray ile eklem kapsülüne bakılır. Muayene ve görüntülemeye bakıldıkdan sonra tanı konulur.

Baker Kisti Tedavisi

Baker kisti tedavisinde ilk olarak cerrahi olmayan uygulamalar yapılır. Bu uygulamaların en önemlisi fizik tedavidir. Fizik tedavi ile genellikle başarılı sonuçlar alınır. Başarılı sonuç alınamazsa cerrahi tedavi uygulaması yapılır. Fizik tedavi uygulamaları yapılırken hekim tarafından verilen ilaçlar kullanılır. Fizik tedavide ağrı ve şişliğe yönelik buz uygulamaları yapılır. Bu süreçte diz dinlendirilir. Sonraki aşamada egzersizlere geçilir. Eklem hareket açıklığı egzersizleri, diz çevresi kasların kuvvetlendirilmesi, yürümede güçlük var ise yürüme egzersizleri yapılır. Tedavi sonrası başarılı sonuç alınmazsa drenej, artroskopik diz ameliyatı ve diz osteotomisi yöntemleri cerrahi olarak uygulanır.

Baker Kisti Kendiliğinden Geçer Mi

Baker kisti genellikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Nadiren kistin patlaması ile sıvının vücut tarafından emilimiyle kist geçer. Bu durum her baker kistinin kendiliğinden geçtiği anlamına gelmez. Bu sebeple baker kisti hastalığında hekim veya uzman fizyoterapiste danışılmalıdır. Uzman kontrolünde tedavi basamakları sürdürülmelidir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın