İçindekiler
Siyatik Sinir Nedir?
Siyatik sinir vücuttaki en büyük ve en kalın sinirdir. Siyatik sinir omurganın son 4-5.omurlarından çıkar ve kalçadan geçerek dizin arkasından ve ayağın altına kadar uzanır.
Siyatik Ağrı Nedir?
Halk dilinde siyatik diye bilinen hastalık siyatik sinirin gerilmesi ya da sıkışması sonucu ortaya çıkar. Bazı omur kayması, iltihap, tümör, ve kist varlığı da siyatik ağrılara neden olabilir. İlk belirtileri belden kalçaya ağrı ya da uyluğun arka kısmında uyuşma, karıncalanma, gerilme ve ağrı ile baş gösterir.
Siyatik Ağrı Neden Olur?
- Fıtıklaşmış bir omurga diskinden kaynaklanabilir.
- Uzun süre hareketsiz oturulduğu zaman, siyatik sinire bası oluşturulmuş olabilir.
- Aşırı kilolu ya da obez olmak omurgalara binen yükü arttıracağından dolayı siyatik oluşumuna neden olabilir.
- Ağır yük kaldırma sonucu siyatik tetiklenebilir.
- Yaşlanmaya bağlı olarak omurgayı tutan çevre dokularda zayıflamalar meydana gelmektedir. Bu zayıflamalar sonucu siyatik ağrılar olabilir.
- Siyatik sinirin geçiş yollarında meydana gelebilecek bir tümör, siyatik ağrılara neden olabilir.
- Trafik kazaları sonucu oluşabilecek omurga etrafı yaralanmalarda siyatik ağrılar meydana gelebilir.
Siyatik Belirtileri Nelerdir?
Siyatiğin en belirgin ve en sık karşılaşılan belirtisi kalçadan , uyluğun arka kısmından bacağa yayılan ağrıdır. His kaybı, harekette güçsüzlük, topuk ve ayak parmaklarına iğne batma hissi, bacağın alt kısmında ve ayakta uyuşukluk, postür(duruş) bozuklukları, oturma ile ağrının artması ve ayağa kalkınca ağrının azalma durumu da siyatik belirtilerindendir
Siyatik Ağrısı Teşhisi
-Ağrı şiddetli ve sürekli ise, röntgen, BT taraması ve MRG gibi bazı testlere ihtiyaç duyulabilir. Bu testler sayesinde siyatik ağrının neden olabileceği anlaşılabilir.
-Fizik muayene ile doktor ağrının şiddeti ve karakteri hakkında soru sorar. Ağrıya neden olacak sinirin tespiti için bazı gerekli egzersiz ve hareketleri içeren testler yapar. Bu muayene sayesinde doktor refleks ve kas gücünüz hakkında bilgilere de erişmiş olur.
Siyatik Ağrı Ne Kadar Sürer?
Siyatik ağrı 1-2 hafta içerisinde geçebilir iken bazen çok daha uzun sürebilir.
Siyatik Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Ciddi siyatik sinir sıkışmasında belli bir süre zarfında sinir, fonksiyonunu yitirebilir.
Siyatik Tedavisi
Ciddi ağrı yaşamayanlar, kas gevşetici ilaçlar ve ağrı kesici ilaçlar ile ağrıları giderilebilir. Fizik tedavi uygulaması olan elektroterapi, TENS, siyatik sinir germeleri, kişiye özel egzersizler ve manuel terapi uygulamarı ile siyatik sinir üzerindeki baskı azaltılır ve ağrıda azalma meydana gelir. Bel üzerine yapılan masajlar da ağrıyı azaltmada geçici olarak etkisi vardır. Yapılan bu tedavi ile başarılı sonuçlar alınır.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.