İçindekiler
Aşil Tendon Rüptürü
Aşil tendonu bacağın altında bulunan ve baldır kasımızı topuğa bağlayan vücüdun en büyük tendonudur. Aşil tendonu güçlü gerilmelere dayanıklı ve kuvvetlidir. Bu tendon ayağım tüm hareketlerinde aktif ve önemlidir. Tendonun travma gibi nedenler ile yaralanmasına aşil tendon rüptürü denir.
Aşil Tendonu Neden Kopar
Aşil tendonu kısmen veya tamamen kopabilir. Her bireyde gözükebilir ama daha çok sporcularda yaşanan bir sakatlıktır. Aşil tendonu baldır kasının kısalığı ve kuvvetsizliği, ani zorlama, yoğun antrenmanlar ile fazla yüklenme, düşme, sıçrama içeren egzersizler aşil kopmasına neden olabilir.
Aşil Tendonu Nedenleri
Sigara
Obezite
Sıçrama, koşu, atlama, ani durmaların olduğu spor grupları
Erkek Cinsiyeti
Aşil Tendonu Kopması Belirtileri
İlk olarak kopma sırasında kişi ayağının arkasından bir ses duyabilir. Bu ses sonrası kişi bıçak saplanır gibi bir acı hisseder. Kopma sonucunda kişi yürümede güçlük, ayak bileği hareketlerinde zorluk ve acı, ayak arkasından şişlik, hassasiyet, boşluk hissi ve şiddetli ağrı hisseder. Bu belirtileri olan birey acil servise veya uzman ortopediste görünmelidir. Eğer önemsenmezse belirtiler artar ve hastanın tedavi sonrası geri dönüşüm süresi uzar.
Teşhis
Aşil tendonu tanısı için fizik muayene yapılır. Fizik muayenede THOMPSON testi, gözlem ve palpasyonla tanı konulabilir. Ultrason ve MRI görüntüleme yöntemleri kullanılarak tanı kesinleşmiş olur.
Aşil Tendonu Tedavisi
Aşil tedavisinde günümüzde cerrahi tedavi ve sonrasından fizik tedavi uygulanmaktadır. Çünkü kişinin geri dönüşümü bu tedavi yöntemiyle daha hızlı ve daha başarılıdır. Cerrahi tedavi sonrası ağrı kesiciler, fizik tedavi uygulamaları yapılır.
Fizik Tedavi
Aşil cerrahisi sonrası fizik tedavi uygulamaları iyileşmeyi hızlandırır ve kişiyi yaralanma öncesi durumuna getirmeyi amaçlar.
İlk olarak ödem varsa soğuk uygulama, ağrıya yönelik elektroterapi ve masaj uygulamaları, pasif eklem hareket egzersizleri, koltuk değnekli ve daha sonra değneksiz yürüme, kısmi ağırlık aktarma egzersizleri erken dönemde uygulanır.
Hasta koltuk değneğini bıraktıktan sonra germe, kas kuvvetlendirme, denge ve ağırlık aktarma egzersizleri yapılır. Kişi sporcu ise spora dönüşüne yönelik egzersizler tedaviye eklenir. Fizyoterapist eşliğinde yapılan tedavi sonrası hastaya ev ödevleri verilir. Tedavi sonrası başarılı sonuç elde edilir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.