Kubital Tünel Sendromu Nedir?

Kubital Tünel Sendromu
Kubital Tünel Sendromu

İçindekiler

Kubital Tünel Sendromu (Ulnar Sinir) Nedir?

Kubital boşlukta meydana gelen bir daralma sonucu veya dirseğe alınan darbeler sonucu ulnar sinirde yaralanmaların meydana gelmesiyle kubital tünel sendromu (Ulnar Sinir) meydana gelmektedir. Dirseğin uzun süre baskı altında kalması ve dirsek bükük halde yapılan aktiviteler sonucu ortaya çıkmaktadır. Genellikle masa başı çalışan bireyler sık görülmektedir.

Kubital Tünel Nedir?

Kubital tünel dirseğin en çıkıntılı yeri ile iç taraftaki medial epikondilit denilen bölge arasında kalan boşluktur. Bu boşluğa kubital tünel denilmektedir. Parmağımız ile bu bölgeye dokunduğumuz zaman hemen derinin altında bulunan ulnar siniri hissedebiliriz.

Ulnar Sinir Nedir?

Ulnar sinir, omurga bölgesinden çıkıp, kolumuzun arka kısmından seyir 4-5. parmaklarımızın (yüzük ve küçük parmak) duyusunu alan sinirdir. Kolun ve elin bazı kas gruplarının kasılma işlevini yapmaktadır.

Ulnar Sinir
Ulnar Sinir

Kubital Tünel Sendromu Neden Oluşur?

Kubital tünel sendromu birçok sebepten dolayı meydana gelmektedir. Ulnar sinirin sıkışması veya tahriş olmasından kaynaklanmaktadır. Kubital tünel sendromunun asıl nedenleri tam olarak belli değildir. Dirsek bölgesinde bulunan bağ dokuların gerginliği veya zayıflığı ulnar sinirde bası oluşmasına neden olabilir. Gün içerisinde belirli hareketlerin sıklığı veya uyku esnasında kolun duruş pozisyonları dahil ulnar sinirde gerginlik ve buna bağlı olarak ağrı hissedilebilmektedir. Bunlardan bazıları;

  • Kolun üzerinde uyuya kalmak. Genellikle kol bükülmüş vaziyette uyulduğu zaman ulnar sinirde gerilme olacaktır. Sabah kalkıldığı zaman kolun uyuşmuş ve parmakların karıncalanma hissiyatı, ulnar sinirin uzun süre gerilmesinden kaynaklanmaktadır. Eller sallanıldığı zaman bu karıncalanma hissiyatı azalmaktadır.
  • Dirsekler bükük halde yapılan aktiviteler. Müzikal alet kullanmak, boya yapmak, uzun süre kollar bükülmüş halde kitap okumak ve uzun süre masa başında yazı yazmak ulnar sinirde gerginlik meydana getirecektir.

Dirsekte meydana gelen kemik yapılarının bozulması, dirsekte şişlik, tümör, romatizma, dirsek çevresi dokuların kalınlaşması ve dirseğe alınan darbeler sonucu kubital tünel sendromu meydana gelmektedir.

Kubital Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kubital tünel sendromu belirtileri bireyden bireye göre farklılık göstermektedir. Ulnar sinirde meydana gelen basının nedenine göre belirtiler farklılık göstermektedir. Genel belirtiler şöyledir;

  • Dirseğin içinde başlayarak yüzük parmağı ve küçük parmağa kadar uzanan ağrı
  • Dirsekte hassasiyetin artması
  • Yüzük parmak ve küçük parmakta karıncalanma, uyuşma ve hissizlik meydana gelmesi
  • Elin kavrama kuvvetinde azalmalar
  • Telefon konuşmaları, bilgisayar kullanma, araba sürme gibi aktivitelerde uyuşmaların artması
  • El kaslarında kuvvetsizlik
  • El ile yapılan ince motor hareketlerde güçsüzlük
  • Yüzük ve küçük parmakta bükülmeler meydana gelmesi
Kubital Tünel Sendromu Tanısı

Kubital tünel sendromu tanısı için öncelikle fizik muayene yapılması gerekmektedir. Yapılan EMG ile kas kuvvetlerinde değerlendirilme yapılmaktadır.

Kubital Tünel Sendromu Tedavisi

Kubital tünel sendromu tedavisi için 2 farklı yöntem vardır. Bunlar cerrahi tedavi ve cerrahi dışı tedavilerdir. Öncelik cerrahi dışı tedavilerdir. Cerrahi dışı tedavilerde öncelikle sinir sıkışmasının neden olan faaliyetler tespit edilir. Bu aktiviteler önlenerek sinirde olan bası azaltılmaktadır. Hasta uyku pozisyonu ve dirseğinin doğru durup pozisyonu ile bilgilendirilmelidir. Belirli splintler ile hastaların kollarının bükülmesi önlenebilmektedir. Ağrı durumlarında soğuk uygulamalar veya ağrı kesici ilaçlar ile ağrı kontrolü sağlanabilmektedir. Fizyoterapist eşliğinde ulnar sinirdeki basıyı azaltacak egzersiz programı hazırlanılmalıdır. Fizik tedavi kliniğinde hasta mobilizasyon, manuel terapi, elektroterapi, kinezyo bantlama ve masaj uygulamaları yapılarak hastanın iyileşme süreci hızlanmaktadır.

Diğer bir yöntem olan cerrahi müdahile, yapılan cerrahi dışı müdahileler sonuç vermediği zaman uygulanmaktadır. Yapılan cerrahide dirsek bölgesindeki kubital tünel genişletilir ve sinirin gerginliği azaltılmaktadır. Ameliyat sonrası dirsek atele alınır. İyileşme süreci ortalama 5-6 hafta aralığındadır. Ameliyat sonrası süreçte hastaların fizyoterapistleri ile birlikte rehabilitasyon sürecini birlikte götürmeleri gerekmektedir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın