Anterior Pelvik Tilt (Lordoz) Nedir?
Kalça kemiği ve uyluk kemiği ön tarafının açısındaki azalma durumuna anterior pelvik tilt (lordoz) denir. Kalça kemiği aşağı doğru eğilmiştir. Bunun sonucunda kalça dışarı çıkmakta ve belde kavis oluşmaktadır. Belde oluşan bu kavise lumbar lordoz denir. Kalçada meydana gelen eğilmeler, sırt ve bel kaslarımızda kısalmalara neden olacaktır. Bu kısalmalar sonucu kasların aktiflikleri azalacak ve yaralanmalara daha açık olacaklardır.
Anterior Pelvik Tilt Nasıl Oluşur?
Anterior pelvik tiltte, pelvisin nötral pozisyonuna göre farklı derecelerde açılanabilmektedir. Pelviste meydana gelen acılaşmanın birçok sebebi vardır bunlardan bazıları:
- Duruş bozuklukları
- Pelvisi stabil tutan bağ dokuların hasarı
- Kas kuvvet dengesizliği
- Omurga bozuklukları
- Kas kısalıkları
- Yanlış yük kaldırma
- Uzun süre masa başı çalışmak ve yanlış oturma pozisyonunda durmak
Anterior Pelvik Tilt Tedavisi
Pelvisi aşağı yönde açılandığından dolayı kalça dışarıda duracaktır. Bel ve kalçada ağrılar meydana gelmektedir. Bu ağrılara yönelik soğuk uygulama, masaj uygulaması, elektroterapi, bantlama teknikleri ve egzersiz uygulamaları fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır. Kalçadaki acılaşmaya yönelik hastalar doğru duruş pozisyonları ve ağırlık kaldırma yöntemleri anlatılmalıdır. Bunlardan birkaçı şunlardır:
- Çalışma ortamınızda kullandığınız oturağın sırt ve kol destekli olması gerekmektedir
- Oturma pozisyonunda iken dik durulmalıdır
- Otururken tek kalça üzerine yüklenilmemelidir
- Masada desteklenmiş dirsekler 90 derece açıda olmalıdır
- Ayaklar yere tam basmalıdır
- Bilgisayara bakarken göz hizanızla bilgisayar orta noktada olamlıdır
Ağırlık yerden alınırken, önce dizler bükülerek çömelinir. Daha sonra bel bükülerek ağırlık kavranır. Ağırlık kaldırılırken dizler bükük halden tam düz hale getirilir. Bacaklar düz hizaya geldikten sonra bel dik hizaya getirilmektedir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.