Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Miyofasiyal Ağrı Sendromu
Miyofasiyal Ağrı Sendromu

İçindekiler

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Hastalığı Nedir

Miyofasiyal ağrı sendromu hastalığı vücudun farklı bölgelerinde tetik noktalar ve bu tetik noktaların olduğu bölgelerde ağrı oluşmasıdır.  Sendrom yumuşak doku romatizması olarak da tanımlanır. Sendromun görülme oranı %10’dur. Kadınlarda ve genellikle ofis çalışanlarında daha sık görülür.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Neden Olur

Miyofasiyal ağrı sendromu postür bozuklukları, tetik noktalar, travmalar, kas spazmları, uzun süre masa başında hareketsiz kalmalar ve dolaşım bozukluğu ile belirli bölgelerinin kanlanmasının azalması ve skolyoz olan bireylerde bu belirtiler sendroma neden olabilir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu
Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri

Miyofasiyal ağrı sendromunda en belirgin belirti ağrıdır. Ağrı ile beraber hareket kısıtlılığı oluşturur. Kişilerde ağrı ve hareket kısıtlılığı ile yorgunluk, stres belirtileri artar. Bazen terleme, üşüme veya sıcak basması gibi belirtilerde görülebilir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Teşhisi

Miyofasiyal ağrı sendromu tanısı konulması için detaylı bir hasta öyküsü ve değerlendirme ile konulur. Değerlendirmenin hekim tarafından yapılması gerekir. Çünkü şikayetler başka hastalıklarda karıştırılabilir. Bu sebeple hekim tarafından detaylı klinik değerlendirme ile tanı konulur.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Tedavisi

Tedavide amaç ağrının azaltılması, hareket kısıtlılığının önlenmesi ve kişinin egzersiz ile yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanır. Ağrı için hekim tarafından verilen ilaçlar kullanılır. İlaçlar ile birlikte fizik tedavi uygulamaları yapılır. Fizik tedavide ağrıya yönelik sıcak uygulamalar, manuel terapi ve tetik noktalara yönelik uygulamalar yapılır. Germe, kuvvetlendirme egzersizleri ile tedavi desteklenir. Kişi aerobik egzersizlere yönlendirilir. Aerobik egzersizler olarak yürüyüş, hafif tempo koşu ve yüzme egzersizleri önerilir. Tedavi sonrası postür egzersizleri öğretilir ve kişinin günlük yaşamında yapması önerilir. Tedavi bitiminden sonra belirli aralıklarla fizyoterapistinizle değerlendirme yapılması önerilmektedir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın