Ganglion (El bileği kisti) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

El Bileği Ganglion Kisti
El Bileği Ganglion Kisti

İçindekiler

Ganglion Kisti (El Bileği)

Eklemlerde bulunan ve eklemleri nemlendirme görevi gören içi dolu sıvı keseciklere ganglion denilmektedir. İçerisinde bulunan maddelerin yoğunluk sıklıklarından dolayı keseciklerin büyümesiyle, bölgeden geçen sinirlere bası meydana gelebilmektedir. Genellikle boyutları küçük olmaktadır ve zamanla geçmektedir. Ganglion kisti (el bileği) iç tarafında baş parmak tarafında bulunmaktadır. Ganglion kistleri oval veya yuvarlak olabilmektedir. En fazla 2.5cm çapında olabilmektedir.

Ganglion Kistleri Neden Oluşur?

El bileğinde bulunan bu kistlerin oluşumları tam olarak bilinememektedir. El  bileğini sık kullanan ve aktif olarak kullanan bireylerde sık karşılaşıldığı için, ganglionlara eklemden sıvının nüfuz ettiği düşünülmektedir. Kesin bir nedeni belli değildir.

Ganglion Kisti Belirtileri Nelerdir?

Kistin büyüklüğüne göre belirtiler farklılık göstermektedir. El bileği hareketlerinde bilekte oluşan rahatsızlık hissiyatı. Kistin boyutu tendon ve sinirlere bası yapıyorsa, bilekte ağrı ve hassasiyet artışı olmaktadır. El bileğini kullandığında ağrı artışı; dinlenmeyle azalan ağrılar.

El Bileği Ganglion Kisti
Ganglion Kisti

Ganglion Kisti Kimlerde Sık Görülür?

  • 20-40 yaş arası kadınlarda
  • Bilgisayar ve yazı yazma gibi işlevleri olan meslekler
  • osteoartritli bireylerde
  • Daha öncesinde ganglion kisti çıkan kişilerde görülme sıklığı daha fazladır

Ganglion Kisti Teşhisi Nasıl Yapılır?

Fizik muayene ile kist anlaşılır. Kistin tümörden ayırt edilebilmesi için ve kistin boyut ve şeklini öğrenebilmek için MR veya ultrason gerekebilir.

Ganglion Kisti Tedavisi

Ganglion kisti çok ciddi bir rahatsızlık değildir. Dinlenme ile geçebilmektedir. Ağrılar görüldüğü zaman soğuk uygulama yapılması ağrılara iyi gelecektir. El bileğini çok fazla kullanmamak ve fizyoterapistin önereceği ateller ile bilek sabit hale getirilmelidir. Aspirasyon yöntemi ile ağrılı ve büyük ganglionlara tedavi yapılabilmektedir. Nüks etme ihtimalleri yüksektir.

Cerrahi dışı tedaviler ağrılarda azalma meydana getirmez ise cerrahi müdahile gerektirebilmektedir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın