Topuk Dikeni Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri

Topuk Dikeni
Topuk Dikeni

İçindekiler

Topuk Dikeni Nedir

Topuk kemiğine kalkaneus denir. Topuk dikeni de topuk kemiğinde sivri kemik büyümelerinin gelişmesidir. Bu kemik büyümelerinin sebebi topuk kemiğinin altında kalsiyum birikiminin oluşmasıdır. Bu birikim yaklaşık 1- 1.5 cm büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Yürürken topuk kısmında taş varmış hissiyatı verir. Erken tanı ile tedavi başarılı sonuçlar verir.

Topuk Dikeni Neden Olur

-Topuk kemiğine anatomik bozukluk ile aşırı yük binmesi

-Sert yüzeylerde fazla aktivite

-Aşırı kilo ve obezite

-Plantar fasciitis

-Topuk kemiğini yakın bağlarda inflamatuar süreç

-Düz tabanlık

-Sert tabanlı ayakkabılar

-Travma geçirilmesi

Topuk dikeni genellikle bu sebepler sebebiyle meydana gelmektedir.

Topuk Dikeni
Topuk Dikeni

Topuk Dikeni Belirtileri

Topuk dikeni bazen belirti vermez ama genelde ağrılı bir belirti verir. Bu ağrı aralıklı şekilde oluşur. Dinlenme durumunda genel olarak ağrı oluşmaz. Aktivite ile ağrı şiddetli bir şekilde genellikle artar. Bazı topuk dikeni hastalarında aktivite ile azalan ağrıda görülmektedir. Topuk dikeninde yürüme sırasında topuğun altında bir taş varmış hissiyatı vardır. Buna ek olarak yanma hissiyatı da yaşanır. Bu şikayetlerle birlikte topukta inflamasyon, şişlik, topuk çevresinde ısı artışı, gözle görülebilen kemiksi çıkıntı ve topuk altında hassasiyet meydana gelir.

Topuk Dikeni Tanısı

Topuk dikeni tanısında öncelikle muayene yapılır. Muayene ve röntgen sonucu sonrası topuk dikeni teşhisi konulur. Topuk dikeni teşhisi sonrası kişi genellikle fizik tedaviye yönlendirilir. Fizik tedavide fizyoterapist eşliğinde tedaviye başlanır.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni tedavisinde ilk olarak inflamasyonun ve ağrının azaltılması amaçlanır. Bunun için hekim tarafından ilaç takviyesi yapılır. Bununla birlikte istirahat verilir. Bu şekilde sonuç alınamazsa bunlara ek olarak fizik tedavi uygulamaları önerilir. Fizik tedavide germe egzersizleri, elektroterapi uygulamaları, sıcak- soğuk uygulamalar, plantar fasyaya yönelik medikal masaj uygulamaları ve germeleri yapılır. Anatomik bir bozukluk varsa ortez, gece atelleri fizyoterapist tarafından kullandırılabilir. Fizyoterapist ile tedavi sonrası ev içinde egzersiz ödevleri verilir. Bu şekilde uygulanan tedavi genellikle başarılı sonuçlar alınır. Bu süreç yaklaşık olarak 1 ay sürer. Tedaviden sonuç alınmazsa iğne tedavisi, cerrahi girişim uygulamaları hekim tarafından belirlenir ve uygulanır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın