İçindekiler
Donuk Omuz (Adheziv Kapsülit) Nedir?
Donuk omuz sık görülen ortopedik bir hastalıktır. Tıp’da Adheziv kapsülit olarak bilinir. Omuz ekleminin daralması, iltihaplanması ile birlikte eklem içi sıvının azalmasıyla omuz eklem hareketlerinin kısıtlanması ve ağrılı olmasıdır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık gözükür. Donuk omuz (Adheziv Kapsülit) tek omuzda olabildiği gibi her iki omuzda da olabilir.
Donuk Omuz Nedenleri
Donuk omuza kas yırtıkları, tendon yırtıkları, romatizmal hastalıklar, geçirilmiş cerrahi operasyon, şeker hastalığı, tiroid problemleri, boyun ve kürek kemiği problemleri, yoğun stres, hareketsizlik ve yaşlılık sebep olabilir.
Donuk Omuz Belirtileri
Donuk omuz hastalarında en önemli belirti ağrıdır. Bu ağrı hareketle veya hareketsiz durumda ortaya çıkar. Ağrının şiddeti kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engeller. Bazı donuk omuz hastalarında uykuda şiddetli ağrı ortaya çıkabilir. Omuzda belirgin bir hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Bu kısıtlılık ile kişi kolunu belirli bir yere kadar kaldırıp döndürebilir.
Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur
Donuk omuz tanısı hastadan alınan hikaye, fiziksel değerlendirme ve MR ile konur.
Donuk Omuz Tedavisi
Donuk omuz 3 evrede gerçekleşir. İlk olarak yangı evresinde hastada şiddetli ağrı vardır. Bu evrede ağrı kesici ilaçlar ve fizyoterapist eşliğinde ağrıyı kesici fizik tedavi modaliteleri kullanılır. Daha sonra donma evresi meydana gelir. Bu evrede ağrı azalır fakat eklem hareket açıklığı hastada yeterli değildir. Eklemde tutukluluk devam eder. Ağrı kesici ilaçlar ile birlikte fizyoterapist eşliğinde hastaya germe egzersizleri, mobilizasyon egzersizleri, elektroterapi tedavisi uygulanır. Üçüncü evre çözülme evresidir. Bu evrede yapılan tedaviler ile ağrı yok denecek kadar azalmış, eklem hareket açıklığı artmış, eklem tutukluluğu azalmıştır. Fizyoterapist ile uygulanan germe egzersizleri, mobilizasyon egzersizleri, omuz bölgesinin kullanılmamasına bağlı ortaya çıkan kas kuvvet zayıflığını gidermek amacıyla yaptırdığı kuvvetlendirme egzersizleri, manipülasyon teknikleri ile tedavi bitirilir.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.