Hamstring Yaralanması ve Rehabilitasyon

Hamstring Yaralanması
Hamstring Yaralanması

Hamstring Yaralanması Nedir

Hamstring yaralanması halk dilinde arka adale yaralanması olarak da bilinir. Hamstring kas grubu kalça ile diz arasında uyluğun arka tarafında bulunur. Üç büyük kas grubundan oluşur. Bunlar biceps femoris, semimembranus ve semitendinosustur. Bu kas grubu diz fleksiyonundan (dizin bükülmesi) ve kalça ekstansiyonundan (kalçanın geriye itilmesi) sorumludur. Peki hamstring yaralanması nedir ve nasıl oluşur? Hamstring yaralanması (adele yaralanması) çok sık karşılaşılan bir durumdur çünkü bu kas grubu yaralanmaya yatkındır. Yaralanma daha çok koşma ya da sıçrama içeren patlayıcı egzersizlerde, temas içeren sporlarda darbeye bağlı olarak meydana gelir. Futbolcularda, sprint, orta ve uzun mesafe koşucularında sık görülür. Adele yaralanmasının risk faktörleri ise kas elastikiyetinin azalması, kas yorgunluğu, sedanter yaşam, leğen kemiğinin anatomik bozukluğu, yaş, önceden geçirilmiş adele yaralanması ve quadriceps kası ile hamstring kasının arasındaki kas kuvvet dengesizliğidir.

Hamstring Yaralanması Belirtileri

Hamstring yaralanması aktivite sırasında arka adele kas grubunda gerilme, adelede batma,yanma hissi ve ağrı ile belirti verir. Yaralanma seviyesine göre dizler büküldüğünde, yürüme sırasında, oturup kalkmada ağrı oluşur. Kişi bu durumdayken kuvvet içeren diz bükme ve açma egzersizleri yaptığında yırtığın büyüklüğü artabilir.

Yaralanma 3 evrede meydana gelir.

Grade 1: Arka adelede minimal bir yırtık vardır. Genellikle ağrı ve ödem oluşur. Kas kuvveti genellikle etkilenmez ve spora aktivitelerine engel oluşturmaz. Antrenman sonrası ağrı oluşabilir.

Grade 2: Adele kas liflerinin yarısına yakın kopmasıdır. Hamstring kas grubunda ağrı, yanma ve batma hissi oluşur. Kas kuvvetinde azalma gerçekleşir. Aktivite ile ağrı ve ödem meydana gelir.

Grade 3: Adeleyi oluşturan kas grubu liflerinin tamamına yakınının kopmasıdır. Bu yaralanmada genellikle tendon kopmasıda meydana gelir. Bu yaralanmada kişi aktivite gerçekleştiremez. Kanama, ödem ve şiddetli ağrı oluşur.

Hamstring Yaralanması
Hamstring Yaralanması

Hamstring Yaralanması Teşhisi

Hamstring yaralanmasında tanı kişinin şikayetleri, belirtileri ve bunları destekleyen MRI veya ultrason görüntüsü ile konulur.

Hamstring Yaralanması Tedavisi

Tedavi kişiye özel yapılmalıdır. Yaralanma seviyesine göre tedavi belirlenir. Grade 1 ve Grade 2 yaralanmalarında genellikle cerrahi bir girişim yapılmaz. Grade 1 yaralanması 2-3 haftada, Grade 2 yaralanması 3-6 hafta arasında iyileşir. Bu tip yaralanmalarda fizyoterapist eşliğinde tedavi programı yürütülür.

Tedavide kişi önce fiziksel muayene ile detaylı olarak değerlendirilir. Kişi sporcu ise bu dikkate alınır. Tedavide ödem için soğuk uygulama, elevesyon pozsiyonu ve kompresyon bandajları kullanılır. Ağrı için elektroterapi, istirahat ve doktorun verdiği ilaçlar kullanılır. Daha sonra kişinin durumuna göre rehabilitasyon programı uygulanır. Germe egzersizleri, hamstring kuvvetlendirme egzersizleri, spora dönüş için yapılan spora özgü egzersizler ile yaralanmaya risk oluşturucak bir durum varsa o bölgeye yönelik egzersizler yapılır.

Grade 3 yaralanma oluşmuşsa genellikle cerrahi operasyon gerçekleştirilir. Operasyon sonrası doktor ile fizyoterapist iş birliği içerisinde kişiye özel rehabilitasyon programı uygulanır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın