Boyun Straini (Tutulması)- Nedenleri ve Tedavisi

Boyun Straini
Boyun Straini

İçindekiler

Boyun Straini (Tutulması) Nedir

Boyun straini (tutulması) boynun kas,tendon veya ligamentlerinin zarar görmesi ile oluşan boynun ağrılı ve hareket kısıtlılığı halidir. Boyun straini (tutulma) baş ve boynun zorlu hareketleri sonucu, boyundaki anatomik bozukluk, whiplash yaralanmaları, aşırı stres, travmaya bağlı, darbeye bağlı, masa başı çalışma, sedanter yaşam ve kasların esnek olmaması sebep olabilir. Özellikle günümüzde masa başı çalışanlarda uzun süre aynı pozisyonda durarak boyun kaslarının esnekliğini kaybetmesi ve kuvvetsizleşmesi ile boyun straini oluşma riskini arttırmaktadır.

Boyun Straini Belirtileri

Boyun spraini varlığında kişi boyunda ağrı, sertlik ve gerginlik hisseder. Boyun oldukça hassas bir durumdadır. Boynu hareket ettirdiğinde kişi ağrı hisseder. Boyundaki bu ağrı ve kaslardaki spazm baş ağrısına da neden olabilir.

Boyun Straini
Boyun Straini

Boyun Straini Teşhisi

Röntgen filmi ve fiziksel muayene ile teşhis konulur. Teşhis hekim tarafından yapılır. Teşhis sonrası tedavi programı belirlenir ve tedaviye başlanır.

Boyun Straini Tedavisi

Tedavide hekim tarafından verilen anti-inflamatuar ilaçlar kullanılır. Bu süreçte fizyoterapist ile rehabilitasyon programı düzenlenir. Fizik tedavide ağrıya yönelik ve enflamasyona yönelik soğuk uygulamalar yapılır. Boyun kaslarına germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri yaptırılır. Akut evre geçtikten sonra ağrı devam ediyorsa sıcak uygulamalar ve medikal masaj tedavi programına eklenir. Egzersizler ile başarılı sonuçlar alınır. Tedavi sonrası boynun sağa ve sola tam rotasyonunu, öne ve arkaya eklem hareketlerinin tam olması beklenir.

Tedavi bitiminde kişi masa başı çalışıyorsa, sedanter bir yaşam sürdürüyorsa önleyici postür egzersizleri, boyun için egzersizler önerilir. Bu öneriler ile boyun straini için risk faktörleri azaltılması hedeflenir.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın