Boyun Düzleşmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Düzleşmesi
Boyun Düzleşmesi

İçindekiler

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Servikal lordoz halk dilinde boyun düzleşmesi olarak bilinmektedir. Boynun belli sebeplerden dolayı C şeklindeki eğriliğini kaybetmesi durumudur.  Peki boyun düzleşmesi nedir ve nasıl oluşur. Omurgamızın boyun bölgesinde bulunan omurlar ve diğer kemikler, kaslar ve bağlarda gelişen çeşitli sorunlar, boyun şeklinin bozulmasıyla sonuçlanabilir. Boyun düzleşmesi, teknolojinin gelişmesi ile baş göstermiş, günümüzde çokça karşılaşılan bir durumdur. Günlük hayatta uzun süreli masa başı işlerde çalışan bireyler ve duruş bozuklukları en çok sebeplerindendir. Bu sebeple masa başı çalışan bireyler bu gibi problemleri çözebilmek için mutlaka fizyoterapisti ile görüşmelidir.

Boyun Düzleşmesinin Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en belirgin belirtisi boyun ağrısıdır. Kafa hareketleri yapıldığında omurganın anormal değişimden dolayı kaslar farklı yönlere çekilerek kasılmakta veya spazm olmaktadır. Ağrı boyuna, omuzlarınıza ve sırtınıza yayılabilir. Boyun düzleşmesinde her hasta aynı ağrı belirtilerini yaşamaz. Bazı hastalarda boyun düzleşmesi durumunda sadece baş ağrıları çekebilir. Bazı hastalar da sadece fiziksel aktivitelerde bu ağrılarla karşılaşmaktadır. Boyun düzleşmesinin başlıca belirtileri şunlardır;

  • Boyun hareketlerinde kısıtlılık
  • Sırt ağrısı
  • Boyun kaslarında kuvvetsizlik
  • Omuzlarda yük hissiyatı yaşama
  • Ense ağrısı
  • Fiziksel aktivitelerde kısıtlılık
  • Halsizlik

Bazı durumlarda ise nefes darlığı, yutma güçlüğü ve felç kalma durumları da olabilir.

Boyun Düzleşmesi
Boyun Düzleşmesi

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Günümüzde boyun düzleşmesinin asıl nedenleri postür (duruş) bozukluklarıdır. Duruş bozukluğuna, uzun süre bilgisayar ve telefon ile ilgilenme, ağır sırt çantası kullanma, çalışma ortamının kişiye özel olmaması ve masa başı işler sebep olmaktadır. Ayrıca anormal şekilli omurga, omurganın gelişimsel problemleri, kanser ve dışarıdan alınabilecek travmalar da boyun düzleşmesine neden olmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi

Boyun düzleşmesi tanısı konulan hastaya bireysel tedavi programı çizilmektedir. Öncelikle hastaların günlük aktivitelerindeki doğru bilgisayar ve telefon kullanımı gösterilir. Hastaların iş ortamları, yastık seçimleri kişiye göre hazırlanır. Hastalara fizik tedavi olarak postür, boyun, kas kuvvetlendirme egzersizleri ve belirli manüpülasyonlar yapılmaktadır. Ağrısı olan hastalarda elektroterapi, ultrason, masaj ve ağrı kesici tedaviler fizik tedavi kapsamında uygulanmaktadır. Hastalara boyunlarına uygun boyunluk (ortez) takmak, boyun şeklini düzeltmede yardımcı olmaktadır. Bu şekilde tedavi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın