İçindekiler
Boyun Tutulması Nedir
Günümüzde her bireyin başına gelen ve bazı bireylerde sıcak bir duşla geçerken, bazı kişilerde 4-5 gün kadar sürmektedir. Ciddi bir rahatsızlık olmayıp, basit yöntemlerle geçebilmektedir. Bazı durumlarda ise boynu tutulan bireylerin günlük yaşam standartları düşmekte ve boyun tutulması bireyler için rahatsız edici bir hal alabilmektedir.
Boyun bölgemizde 7 adet omurga, 6 adet disk, kas, tendon ve ligament bulunmaktadır. Bu yapılar boynun dengede durmasını ve sakatlık yaşamadan hareket etmesine yardımcı olmaktadır. Bu yapılar herhangi birinde bir sorunun yaşanması, boyun kaslarında sertlik ve gerginlik ile boyun tutulmasını meydana getirebilmektedir. Peki boyun tutulması nedir?
Boyun tutulması genellikle sabah uyandığımız zaman boynun tek tarafında bıçak batar gibi bir ağrının oluşmasıdır. Gün içerisinde kafa hareketleri ile tutulan kaslar hafiften yumuşayacağı için gün içerisinde ağrılarda azalmalar olabilir. Bazen de bu boyun tutulması omuz, kol ve sırt taraflarında yansıyan şekilde ağrılar meydana getirebilir.
Boyun Tutulması Neden Olur?
Boyun tutulmasının birçok sebebi olmaktadır. Bunlardan bazıları:
- Depresyon ve stres. Stres çoğu hastalığın ana sebebi olmaktadır.
- Vücut ısınmamışken spor yapmak
- Yetersiz kalsiyum, potasyum, sodyum, demir, çinko, B12 ve B6 almak
- Vücut postür bozukluğu
- Ters hareket yapmak
- Kaslar gergin halde iken bir anda kasları kasmak
- Oturur pozisyonda uyuya kalmak
- Yüz üstü pozisyonda bilgisayara veya telefona bakmak
- Menenjit
- Trafik kazası yaralanmaları
Boyun Tutulmasının Belirtileri Nelerdir?
Boyun tutulmasında gerilen kas genellikle kürek kemiğini yukarı doğru çeken kastır. Bu kas (levator skapula) genellikle tek taraflı tutulmaktadır. Boyun tutulması genellikle uykudan uyanıldığı zaman kendini göstermektedir. Boyun ağrısı ortalama 1 hafta sürmektedir. Kafa hareketleri sınırlıdır. Omuz ile boyun arasındaki kaslarda sertlik vardır.
Boyun Tutulmasının Tedavisi
1) Soğuk uygulama
Ağrı olan bölgelerdeki ağrıyı algılayan sinirleri uyuşturarak sinirlerdeki iletişim hızını azaltmaktadır. Genellikle buz ile yapılır.
2) Elektroterapi
Sertleşmiş veya gerilmiş kasta gevşeme yaratmak için ve kan dolaşımını hızlandırarak bölgesel iyileşme sürecini hızlandırmayı sağlayan tedavi yöntemidir.
3) Sıcak uygulama
Sertleşmiş olan kasların üzerine uygulanarak, kasların yumuşamasını ve kan dolaşımını hızlandırmayı amaçlayan yöntemdir.
4) Kineziyo bant
Ağrı olan bölgede, fizyoterapistlerin kineziyo bantları kullanarak ağrılarda azalma sağlayan bir yöntemdir. Kasılı kalmış kaslara farklı teknikler ile uygulaması ile gevşeme sağlayabilir. Kinezyo bant uygulanan bölgede deri toplanmış şekilde olacağından ötürü bölgesel kan dolaşımı hızlanmış olmaktadır. Bu sayede iyileşme süreci hızlanacaktır.
5)Masaj uygulaması
Tutulmuş, gerilmiş ve sert kaslara uygulanan masaj tedavileri iyileşme sürecine katkıları çok fazladır. Fizyoterapistlerin uygulayacağı masaj teknikleri ile kaslardaki rahatsızlıklar çözülecektir.
6)Germe egzersizleri
Fizyoterapistler eşliğinde yapılan germe hareketleri ile boyun bölgesine kabiliyet kazandırılabilmektedir.
7)Kuvvetlendirme egzersizleri
Zayıf kaslarda gerilme sertlikler sık karşılaşılmaktadır. Kuvvetlendirme egzersizleri ile yardımcı dokular kuvvetlenirler ise boyun tutulmasının tekrar yaşanması önlenmiş olacaktır.
Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.