Ön Çapraz Bağ Yaralanması Fizik Tedavi

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Fizik Tedavi

Ön çapraz bağ dizde en fazla yaralanan bağdır. Yaralanmaların %70’i sportif aktiviteler sırasında oluşmaktadır. Sıçrama sonrası ani düşüş, ani durma, dönme hareketleri ve temas ile yaralanma olmaktadır. Yaralanma sonrası tedavi gerektirmektedir. Tedavi geciktirilirse yaralanmaya ek olarak menisküs lezyonları ortaya çıkabilir.

Ön Çapraz Bağın Görevi

Ön çapraz bağ tibia ve femur kemiklerini birbirine bağlar. Primer görevi tibianın (kaval kemiğinin) anormal şekilde öne doğru yer değiştirmesini önlemektir. Bunun yanında, dize etkiyen rotasyonel kuvvetleri de kontrol eder.

Ön Çapraz Bağ Yaralanması

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Fizik Tedavi
Ön Çapraz Bağ Yaralanması Fizik Tedavi

 

Ön Çapraz Bağ Yırtıkları ve Tedavisi

Ön çapraz bağ kısmi yırtık, tam yırtık ve yırtığın ciddiyetine göre 3 evrede incelenir.

Evre 1: Dizde stabilite kaybı yoktur. Dizde gerilme ve ağrı mevcuttur. Cerrahi operasyona gerek duyulmaz. Fizik tedavi ile düzelir.

Evre 2: Ön çapraz bağda kısmi yırtık vardır. Bağın yarıya yakınında yaralanma gerçekleşmiştir. İyi bir fizik tedavi ile iyileşme gerçekleşebilir.

Evre 3: Bağ tam olarak yırtılmıştır. Stabilte kaybı mevcuttur. Hasta hareketleri sırasında düşecekmiş gibi hisseder. Yürürken dizde boşalma hissi olur. Cerrahi operasyon gerektirir. Operasyon sonrası fizik tedavi ile iyileşme gerçekleşir.

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Belirtileri

-Ödem

-Ağrı

-Hareket Kaybı

-Dizi Tam Düzleştirememe

-Denge Kaybı

-Yürürken Emniyetsizlik Hissi

-Topallayarak Yürüme

-Yürürken Dizde Boşalma

Ön Çapraz Bağ Tedavisi

Yaralanma sonrası cerrahi operasyon veya fizik tedavi yırtık durumuna göre tercih edilir. Eğer cerrahi operasyon gerekiyorsa genellikle otogreft kullanılarak operasyon yapılır. Operasyon sonrası fizik tedavi uygulamaları yapılır. İyileşme ortalama 6-8 ay arasında olur. Cerrahi operasyona gerek duyulmuyorsa yoğun bir fizik tedavi programı uygulanır. İyileşme ortalama 3 ay sürer. Fizik tedavi programında ağrıya yönelik elektroterapi uygulamaları, eklem hareket açıklığı egzersizleri, patellar mobilizasyon, germe egzersizleri, diz çevresi kasları kuvvetlendirme egzersizleri ve denge egzersizleri bulunur. Hastanın yaralanma öncesi durumuna gelmesi amaçlanır.

 

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın