Medial Kolleteral Ligament Yaralanması Belirtileri ve Tedavisi

Medial Kollaterali Ligament
Medial Kollateral Ligament

İçindekiler

Medial Kollateral Ligament Yaralanması Nedir

Diz eklemi birçok ligamenti içerimektedir. Medial kollaterali ligament bu ligamentlerden biridir. Medial kollateral ligament (iç yan bağ) dizin iç kısmında bulunur. Dizin iç kısmından femur ve tibia kemiklerini bağlayarak stabilitesini sağlar. Darbe, travma gibi nedenlerle ligamentin yaralanmasına medial kollateral ligament yaralanması denir. Medial kollaretal bağ ön çapraz ve arka çapraz bağa göre daha az yaralanır. Lateral kollateral bağa göre ise daha fazla yaralanır. Yaralanma sıklıkla futbol gibi temas sporlarında gerçekleşir. Dizin iç kısmına gelen darbe ile ve dizin aşırı rotasyonunda fazla gerilim ile yaralanır.

Medial Kollateral Ligament Yaralanması Belirtileri

Medial kollateral bağ diğer bağ yaralanmaları gibi benzer belirtiler gösterir. Yaralanma esnasında belirgin duyulan ses, dizin iç kısmında ağrı, şişlik, ödem ve hassasiyet belirtileri verir. Bu belirtilerle birlikte aktivite ile artan ağrı, dizde boşalma hissi ve dizde instabilite belirtileri de verebilir.

Medial Kollateral Ligament

Medial Kollateral Ligament Teşhisi

Medial kollateral bağ yaralanması ile dizdeki diğer bağ yaralanma belirtileri birbirine benzerdir. Bu nedenle tanının konması için değerlendirmenin detaylı yapılması gerekir. Kapsamlı fizik muayene değerlendirmesi ve yaralanma hikayesi ile tanı konulur. İhtiyaç duyulursa MRI ve X-ray görüntüleme yöntemleri kullanılarak da tanı konulur.

Medial Kollateral Ligament Tedavisi

Medial kollateral bağ tedavisi lateral kolateral bağ tedavisine benzerdir. Tedavide cerrahi operasyon ve sonrasında fizik tedavi ya da sadece fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavide ilk olarak değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonrası ağrı ve ödeme yönelik buz uygulamaları, elektroterapi ve elastik bandaj kullanılır. Ağrı ve ödem azaldıktan sonra egzersiz tedavisi uygulanır. Egzersizler kişiye özel fizyoterapist tarafından belirlenir. Diz eklem hareket egzeriszleri, germe egzersizleri ve kuvvetlendirme egzersizleri uygulanır. Yaralanan kişi sporcuysa branşa özel hazırlanan egzersiz programı uygulanır.

 

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın