Kol Kemiği (Humerus) Kırığı

Kol Kemiği Kırığı
Kol Kemiği Kırığı

İçindekiler

Kol Kemiği Kırığı (Humerus Kırığı)

Humerus, omuz ile dirsek arasında kalan kolun kemik yapısıdır. Kemik bütünlüğünün bozulma durumu kırık diye adlandırılır. Kol kırıkları, travma, aşırı kullanıma bağlı stres, kola alınan direkt darbeler ve belirli hastalıklardan dolayı kaynaklanabilmektedir. Kol kemiği kırığı (humerus kırığı) rehabilitasyon süreci için fizyoterapist ile iletişime geçilip tedaviye başlanılmalıdır.

Kol Kırıkları Nedenleri Nelerdir?

Kol kırıklarının birçok sebebi vardır. Bu sebeplerin temelinde kemik yapısının zayıf olması ve kemik mineral yoğunluğunun etkisi büyük etkendir. Kol kırıklarına sebep olan bazı etmenler;

  • Kola gelen künt darbeler
  • Ateşli silah yaralanmaları
  • Kol üzerine düşmeler
  • Trafik kazaları
  • Kemik tümörleri
  • Enfeksiyonlar
  • Belirli sporlar sırasında meydana gelen travmalar (bilek güreşi, beyzbol, gülle atma ve futbol)
Kol Kemiği Kırığı
Kol Kemiği Kırığı

Kol Kırığı Çeşitleri Nelerdir?

1-Kol kemiğinin üst bölge kırığı

2-Kol kemiği cisim kırıkları

3-Kol kemiğinin alt uç kırıkları

Kolun üst bölgesinin kırığı, diğer kırık çeşitlerine nispeten daha nadir meydana gelmektedir. Genellikle ileri yaşlarda meydana gelen bir kırık türüdür. Ortalama görülme yaşı 65’tir. Kolun cisim kırıkları, diğer kol kırık çeşitlerine nispeten iyileşme süresi daha uzundur. Kemiğin yanamama durumu diğer kırıklara göre daha olasıdır. Bu kırık türünün görülme yaşı ortalama 55’tir.

Kol Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Kol bölgesinde gelişen ani ağrı, şişlik, morarma, kolda şekil bozukluğu, kırılma esnasında sesin çıkması, kolun hareketlerinde kısıtlılık, uyuşmalar ve karıncalanmalar kol kırığı belirtilerindendir.

Kol Kırığı Tanısı

Kol bölgesinde yapılacak röntgenler ile kırık tanısı koymak mümkündür. Bilgisayarlı tomagrafi (BT) ve manyetik rezonans (MR) ile tanıyı koymak daha kolaylaşabilmektedir.

Kol Kırığı Tedavisi

Kol kırıklarının tedavisi için öncelikle kırığın sebebine inilmelidir. Bu yüzden kırık tedavileri farklılık gösterebilmektedir. Bazı parçalanmış ve kemik ucu kırık türlerinde ameliyat gerekirken, çoğu durumda ameliyatsız konservatif (cerrahi dışı) tedaviler ile kırıkları iyileştirmek mümkündür.

Eğer hastaya ameliyat ihtiyaç duyulur ise yaralanmanın tipine göre ameliyat sonrası rehabilitasyon süreci başlatılmalıdır. Hastalara en az 3 ile 7 hafta arasında alçı veya atel yapılabilmektedir. Bu süreçte eklemlerde hareket kısıtlılıkları gelmemesi için ve kaslarda kuvvet azalması olmaması için fizik tedavi uygulamaları yapılmalıdır. Fizyoterapistlerin kişiye özel hazırladığı egzersiz programları ve diğer medikal uygulamaları ile hastaların eski hallerine geri dönmeleri daha kolaylaşmaktadır.

Randevu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol tarifi almak için tıklayın.

Yorum yapın